logo
Education

Πώς Να Κάνεις Επένδυση Σε Χρυσό Με Σωστό Τρόπο

BY Chris Andreou

|February 21, 2023

Έχεις σκεφτεί να κάνεις επένδυση σε χρυσό; Ο χρυσός ανέκαθεν έχει υπάρξει μία ελκυστική επένδυση για αρχάριους και έμπειρους επενδυτές. Θα λέγαμε πως είναι από τα παλαιότερα προϊόντα επένδυσης καθώς υπήρξε πάντα ένα πολύτιμο μέταλλο. Σε αυτό το άρθρο, αναλύουμε όλους τους πιθανούς τρόπους που μπορείς να επενδύσεις σε χρυσό.

Ενδιαφέροντα Στοιχεία Που Κάνουν Το Χρυσό Ελκυστικό

Ξεκινώντας από τον αρχαίο πολιτισμό, από τους Αιγύπτιους έως τους Ίνκας, ο χρυσός είχε μια πραγματική και συμβολική αξία. Έχει χρησιμοποιηθεί ως χρήμα για ανταλλαγή και για δημιουργηθούν πολύτιμα κοσμήματα και αντικείμενα. Το γυαλιστερό χρώμα, η σχετική σπανιότητα και η δυσκολία εξόρυξης του προσθέτουν στην αντίληψη ότι ο χρυσός είναι πολύτιμος. Η αξία του χρυσού είναι τελικά μια κοινωνική κατασκευή. Όμως όλοι συμφωνούμε ότι ήταν πάντα πολύτιμο και θα είναι και στο μέλλον.

Πάμε να δούμε κάποιους λόγους που κάνουν το χρυσό τόσο πολύτιμο:

  • Ο χρυσός θεωρείται σύμβολο πλούτου, δύναμης και μεγαλείου
  • Κατείχε μια εξέχουσα θέση ανά τους αιώνες ως ένα πολυπόθητο, ακόμη και λατρευτικό υλικό
  • Έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιετίες ως κόσμημα και μέσο ανταλλαγής
  • Σημαντικός οικονομικός ρόλος ως μέσο ανταλλαγής σε περίπτωση κατάρρευσης του νομίσματος
  • Είναι ένα κατάστημα αξίας και επομένως μια επενδυτική ευκαιρία για ιδιώτες
  • Σπάνιο και δύσκολο να εξαχθεί
  • Εύπλαστο και μπορεί να διαμορφωθεί όπως απαιτείται για χρήση, π.χ. σε ηλεκτρονικά, οδοντιατρικά, ιατρικά εργαλεία, αεροδιαστημική και αυτοκινητοβιομηχανία
  • Ανθεκτικό και μη διαβρωτικό
  • Η οπτική του ομορφιά και μαγνητική έλξη το κάνει ξεχωριστό

Γιατί Να Κάνεις Επένδυση Σε Χρυσό

Σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, πολλοί επενδυτές αναζητούν τρόπους χαμηλού κινδύνου για να προστατεύσουν και να αυξήσουν τα χρήματά τους. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο εδώ και χρόνια.

Αν το καλοσκεφτείς η αγορά χρυσού έχει νόημα. Η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα μετά την κρίση του 2008. Οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή με άτομα που τα έχουν ήδη χάσει μια φορά.

Η παγκόσμια οικονομία είχε ανακάμψει, αλλά υπέστη για άλλη μια φορά μεγάλο σοκ με το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19. Τα πρωτοφανή ποσά εκτύπωσης χρημάτων έχουν σώσει τα χρηματιστήρια από βραχυπρόθεσμες ζημιές, με κόστος τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό.

Επομένως δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός πως πολλοί κάνουν επένδύση σε χρυσό. Επίσης παρόλο που σήμερα υπάρχουν αναρίθμητες επιλογές επενδύσεων ο χρυσός συνεχίζει να είναι μία σταθερά δημοφιλής επιλογή επένδυσης.

Τα Πλεονεκτήματα Της Επένδυσης Σε Χρυσό

Πάμε να δούμε κάποια από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα επένδυσης σε χρυσό.

Η σταθερότητα των τιμών είναι ένα πρόσθετο πλεονέκτημα

Σε σύγκριση με άλλες επιλογές στην αγορά, η τιμή του χρυσού είναι κυρίως σταθερή.

Δεν μειώνεται με τεράστιο περιθώριο ακόμη και σε περίοδο κρίσης. Κάθε φορά που υπάρχει κρίση στη χρηματοπιστωτική αγορά, οι άνθρωποι στρέφονται προς την επένδυση σε χρυσό και οι τιμές εκτινάσσονται. Όταν το συγκρίνετε με την αγορά μετοχών, η τιμή οποιασδήποτε μετοχής μπορεί ακόμη και να μηδενιστεί. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί ποτέ με τον χρυσό ο οποίος θα έχει πάντα την αξία του στην αγορά. Αυτό αποδεικνύεται εδώ και αιώνες και ο χρυσός ήταν πάντα η προτιμώμενη επιλογή. Αυτό συμβαίνει λόγω της σταθερότητας των τιμών του.

Μπορείς να ελέγξεις την ισοτιμία χρυσού σήμερα από οποιαδήποτε πηγή και να την παρακολουθεί. Θα καταλάβεις εύκολα τις διακυμάνσεις των τιμών με αυτόν τον τρόπο. Εκτός από αυτό, μπορείς επίσης να ρίξεις μία ματιά στην ιστορική τιμή του χρυσού. Εδώ και πολλά χρόνια είχε πάντα καλή σταθερότητα, ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Σε Προστατεύσει Σε Περιόδους Πληθωρισμού

Όταν πρόκειται για επένδυση, υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να καταλάβεις, καθώς μπορεί να βλάψει την επένδυσή σας μακροπρόθεσμα. Είναι ο πληθωρισμός δηλαδή ο ρυθμός με τον οποίο το χρήμα χάνει την αξία του με τα χρόνια. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, δεν πρέπει ποτέ να έχετε την επένδυσή σας σε μετρητά, καθώς θα υποτιμηθεί η αξία τoυς. Αντίθετα, μπορείς να κάνεις επένδύση σε χρυσό που θα σε προστατεύσει από τους κινδύνους του πληθωρισμού.

Ένας Kαλός Tρόπος Για Να Εξοικονομήσετε Χρήματα Στο Μέλλον

Η εξοικονόμηση χρημάτων για το μέλλον σου είναι απαραίτητη. Ωστόσο, ενδέχεται να μην μπορείς να επενδύσεις μικρά χρηματικά σε ακίνητα για παράδειγμα. Από αυτή την άποψη, το απλό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να επενδύσεις σε χρυσό. Αυτό θα διαφυλάξει τα χρήματά σου για το μέλλον και θα μπορείς επίσης να έχεις καλές αποδόσεις μακροπρόθεσμα. Για το λόγο αυτό, είναι πάντα καλή ιδέα να ελέγχεις την ισοτιμία χρυσού αγοράσεις από αξιόπιστες πλατφόρμες.

Όλοι Οι Πιθανοί Τρόποι Για Να Κάνεις Επένδυση Σε Χρυσό

Πάμε να ρίξουμε μία ματιά σε 3 πιθανούς τρόπους που μπορείς να επενδύσεις σε χρυσό.

Επένδυση Χρυσού Σαν Εμπόρευμα

Υπάρχει χαμηλή συσχέτιση του χρυσού με άλλους τύπους επενδυτικών περιουσιακών στοιχείων. Η επένδυση στο πολύτιμο μέταλλο παραδοσιακά θεωρείται ως αντιστάθμιση έναντι της οικονομικής ύφεσης. Συγκεκριμένα, η συσχέτιση του χρυσού με τις επιδόσεις του χρηματιστηρίου παρέμεινε ιστορικά χαμηλή. Ο χρυσός τείνει να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση έναντι του δολαρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι περίοδοι αδυναμίας του δολαρίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ισχύ για τις τιμές του χρυσού.

Τα πιθανά οφέλη του χρυσού ως αντιστάθμισης μπορεί να έρθουν στο μυαλού των επενδυτών όταν αντιμετωπίζουν την πιθανότητα ύφεσης. Με βάση την ιστορία, οι τιμές του χρυσού γενικά αυξάνονται όταν οι αποδόσεις των ομολόγων προσαρμοσμένων στον πληθωρισμό μειώνονται. Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει κάποια σοφία στην διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το χρυσό ως μία επένδυση με μικρό κίνδυνο.

Οι εταιρείες εξόρυξης χρυσού μπορεί να παρέχουν έναν ασφαλέστερο τρόπο για επένδυση σε χρυσό παρά μέσω της άμεσης ιδιοκτησίας χρυσού. Ταυτόχρονα, η έρευνα και η επιλογή μεμονωμένων εταιρειών απαιτεί τη δέουσα επιμέλεια από την πλευρά του επενδυτή. Καθώς αυτό είναι μια χρονοβόρα προσπάθεια, μπορεί να μην είναι εφικτό για πολλούς επενδυτές.

Για να μάθεις να κάνεις επενδύσεις σε χρυσό κάνε εγγραφή στην πλατφόρμα μας.

Επένδυση Σε Μετοχές Εταιριών

Οι εταιρείες που ειδικεύονται στην εξόρυξη επωφελoύνται από την αύξηση της τιμής του χρυσού. Η επένδυση σε αυτούς τους τύπους εταιρειών μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κερδίσεις από τον χρυσό. Μπορεί να ενέχει χαμηλότερο κίνδυνο από άλλες επενδυτικές μεθόδους.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης χρυσού διαθέτουν εκτεταμένες παγκόσμιες δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, επιχειρηματικοί παράγοντες που είναι κοινοί σε πολλές άλλες μεγάλες εταιρείες παίζουν στην επιτυχία μιας τέτοιας επένδυσης. Ως αποτέλεσμα, αυτές οι εταιρείες μπορούν ακόμα να παρουσιάζουν κέρδη σε περιόδους σταθερών ή πτωτικών τιμών χρυσού. Αυτό συμβαίνει για να αντισταθμίσουν την πτώση των τιμών του χρυσού ως κανονικό μέρος της επιχείρησής τους.
Οι εταιρείες εξόρυξης χρυσού μπορεί να παρέχουν έναν ασφαλέστερο τρόπο για επένδυση σε χρυσό παρά μέσω της άμεσης ιδιοκτησίας χρυσού. Ταυτόχρονα, η έρευνα και η επιλογή μεμονωμένων εταιρειών απαιτεί τη δέουσα επιμέλεια από την πλευρά του επενδυτή. Καθώς αυτό είναι μια χρονοβόρα προσπάθεια, μπορεί να μην είναι εφικτό για πολλούς επενδυτές.

Ποιοι Παράγοντες Επηρεάζουν Την Τιμή Του Χρυσού;

Πάμε να δούμε κάποιες από τις πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν του χρυσού.

Ζήτηση Χρυσού

Ο χρυσός είναι ένα πολυπόθητο εμπόρευμα με πολλές χρήσεις. Εκτός από πολύτιμο μέταλλο, ο χρυσός χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στον κατασκευαστικό τομέα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, ως υλικό σε συσκευές υποστήριξης ζωής.

Ο χρυσός διαπραγματεύεται επίσης ως επένδυση. Ανήκει σε πολλές διαφορετικές μορφές. Οι επενδυτές μπορεί να επιλέξουν να κατέχουν φυσικό χρυσό, όπως με τη μορφή χρυσού, νομισμάτων ή κοσμημάτων. Επίσης χρησιμοποιείται σε πιστωτικά ιδρύματα που ειδικεύονται σε χρυσό, συναλλαγές σε χρυσό νόμισμα ή ακόμα και αγορές σε χρυσωρυχεία.

Ενστικτωδώς, μια αύξηση της ζήτησης για χρυσό συνήθως μεταφράζεται σε άνοδο της τιμής του. Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και της Ινδίας τροφοδότησε τη ζήτηση για χρυσό και ως εκ τούτου αύξησε τις τιμές. Η ζήτηση αυτή έχει αμβλυνθεί τα τελευταία χρόνια, σε συνάρτηση με τη σταθεροποιημένη οικονομική τους ανάπτυξη.

Προσφορά Χρυσού

Το συνολικό βάρος όλου του χρυσού που εξορύχθηκε σε όλη την ανθρώπινη ιστορία υπολογίζεται σε σχεδόν 198.000.000 κιλά. Αν μαζεύαμε όλο τον χρυσό που εξορύσσεται, θα χωρούσε σε έναν μόνο κύβο μήκους και βάθους περίπου 21 μέτρων.

Κάθε χρόνο, προσθέτουμε περίπου 2.500.000 έως 3.000.000 κιλά από την εξόρυξη χρυσού στο συνολικό απόθεμα χρυσού πάνω από το έδαφος. Αυτό το ποσό συνήθως δεν επαρκεί για να καλύψει τις παγκόσμιες απαιτήσεις. Επειδή οι ανθρακωρύχοι που βρίσκουν λιγότερο χρυσό από το αναμενόμενο, μπορεί να ωθήσουν περαιτέρω τις τιμές του χρυσού.

Προς το παρόν, εκτιμάται ότι έχει απομείνει μόνο περίπου το 20% του χρυσού προς εξόρυξη. Αν και αυτό το ποσοστό δεν αναφέρεται στην «πέτρα». Με τις νέες τεχνολογίες, οι ανθρακωρύχοι εξάγουν χρυσό σε τοποθεσίες που αρχικά είχαν παραβληθεί.

Η Σχέση Του Χρυσού Με Νομίσματα

Πολλές χώρες συνήθιζαν να υιοθετούν τον κανόνα του χρυσού. Δηλαδή η αξία του νομίσματος ή του χαρτονομίσματος της χώρας ήταν συνδεδεμένη με την τιμή του χρυσού. Για παράδειγμα, αν μια ουγκιά χρυσού ήταν 1.000 δολάρια ΗΠΑ, τότε ένα δολάριο ΗΠΑ θα ήταν το 1/1000 της ουγκιάς.

Σήμερα, αυτό δεν ισχύει πλέον. Οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν μεταναστεύσει σε νομίσματα fiat. Όπου η αξία του νομίσματος βασίζεται σε παράγοντες όπως η νομισματική προσφορά ή η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Αυτό συνοδεύεται από πρόσθετο κίνδυνο, δίνει στις κυβερνήσεις την ελευθερία να αυξάνουν ή να μειώνουν τη νομισματική προσφορά. Αυτό γίνεται με βάση τους οικονομικούς τους στόχους και όχι με βάση το πόσο χρυσό μπορούν να κρατήσουν.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι όταν η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ή την οικονομία πέφτει. Η αξία του αντίστοιχου νομίσματος συχνά πέφτει μαζί της. Πολλοί επενδυτές στρέφονται στον χρυσό, για να αποτρέψουν τη διάβρωση του πλούτου τους στην πλάτη της υποτίμησης του νομίσματος.

Επιπλέον, όταν η αξία του δολαρίου αυξάνεται έναντι άλλων νομισμάτων, αυτό θα οδηγήσει σε υποτίμηση των τιμών του χρυσού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν την τιμή του εμπορεύματος στο τοπικό τους νόμισμα.

Ως εκ τούτου, ο χρυσός τείνει να έχει αντίστροφη σχέση με το δολάριο ΗΠΑ. Καθώς η ισχύς του δολαρίου ΗΠΑ αυξάνεται, οι τιμές του χρυσού τείνουν να πέφτουν. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί επενδυτές χρυσού παρακολουθούν τις ισοτιμίες του δολαρίου ΗΠΑ και του συναλλάγματος (Forex).

H Kατάσταση Της Παγκόσμιας Οικονομίας

Ως ασφαλές καταφύγιο της Wall Street, ο χρυσός είναι σε θέση να αποθηκεύει την αξία του σε πραγματικούς όρους. Εν μέσω ασταθών οικονομικών καιρικών συνθηκών παρέχει προστασία έναντι του αυξανόμενου κόστους ζωής, σε αντίθεση με τα μετρητά. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν τα δικά τους αποθέματα χρυσού ως ασφάλιση έναντι της χρηματοπιστωτικής αναταραχής.

Σύμφωνα με έρευνα, οι κεντρικές τράπεζες ανέφεραν έναν από τους σημαντικότερους λόγους. Κρατούν τον χρυσό ως «απόδοση του πολύτιμου μετάλλου σε περιόδους κρίσης» και το 20% από αυτές επιδιώκει να αυξηθεί. τα αποθέματά τους σε χρυσό τους επόμενους 12 μήνες.

Ως ασφαλές καταφύγιο, η τιμή του χρυσού αυξάνεται. Με την παρουσία παραγόντων που οδηγούν σε οικονομικές αβεβαιότητες, όπως η πανδημία COVID-19 και τα επακόλουθά της κύματα. Οι τιμές του χρυσού κυμαίνονται ανοδικά σε περιόδους αστάθειας λόγω της αυξανόμενης ζήτησης των επενδυτών. Οι επενδυτές μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους χαρτοφυλακίου κάνoντας επένδυση σε χρυσό σε αντίθεση με μετοχές ή ομόλογα.

Οι ανησυχίες των επενδυτών για την πανδημία οδήγησαν τις τιμές του χρυσού σε νέα ύψη. Έφτασε στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών τον Αύγουστο, όταν έσπασε τα 2.000 δολάρια ΗΠΑ ανά ουγκιά για πρώτη φορά στις συναλλαγές της Νέας Υόρκης.

Πώς Να Διαλέξεις Μία Ηλεκτρονική Πλατφόρμα

Oυσιαστικά, χρειάζεται να βρεις μία αξιόπιστη πλατφόρμα που μπορείς να εμπιστευτείς. Έτσι θα μπορείς να επενδύσεις τα χρήματα σου σε χρυσό με έναν ασφαλές τρόπο. Είναι σημαντικό να βρεις μία τέτοια πλατφόρμα που προσφέρει εξαιρετική εξυπηρέτηση πελατών. Κάτι άλλο που είναι επίσης σημαντικό; Nα κοιτάξεις στη πλατφόρμα που θα διαλέξεις είναι να έχει τη δική της εφαρμογή σε κινητό. Έτσι με αυτόν τον τρόπο θα μπορείς να μένεις ενήμερος συνέχεις και να κάνεις συναλλαγές γρήγορα.

Συχνές Ερωτήσεις

Πάμε να δούμε κάποιες σημαντικές συχνές ερωτήσεις σχετικές με το θέμα.

Αξίζει Η Επένδυση Σε Χρυσό;

Σίγουρα αξίζει να επενδύσεις στο χρυσό. Όπως ήδη έχουμε αναφέρει η τιμή είναι σταθερή με την πάροδο του χρόνου. Μπορείς να διαφοροποιήσεις το χαρτοφυλάκιο σου και ένα μέρος από το κεφάλαιο σου να το διαθέσεις σε αυτό.

Καλύτερη Επένδυση Σε Περίοδο Κρίσης

Επίσης σε περιόδους μεγάλου πληθωρισμού η επένδυση σε χρυσό είναι καλή επιλογή. Σε αντίθεση με μετρητά ο χρυσός δε χάνει την αξία του λόγω πληθωρισμού. Επομένως αν έχεις μετρητά στον τραπεζικό σου λογαριασμό είναι καλύτερο να τα επενδύσεις σε χρυσό. Ο πληθωρισμός μειώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών καθώς οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών αυξάνονται.

Για να μάθεις να κάνεις επενδύσεις σε χρυσό κάνε εγγραφή στην πλατφόρμα μας.

Αποποίηση ευθυνών κινδύνου: Τα CFD είναι πολύπλοκα μέσα και σχετίζονται από υψηλό κίνδυνο γρήγορης απώλειας χρημάτων εξαιτίας μόχλευσης. Θα πρέπει να σκεφτείτε καλά αν καταλαβαίνετε απόλυτα πώς δουλεύουν τα CFD και αν έχετε την οικονομική δυνατότητα να αναλάβετε τον υψηλό κίνδυνο που μπορεί να σας οδηγήσει να χάσετε τα χρήματα σας. Ποτέ μην κάνετε καταθέσεις τέτοιου μεγέθους που θα σας φέρει σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Απώλειες χρημάτων ενός επαγγελματία πελάτη μπορεί να υπερβούν την κατάθεση του. Ανατρέξτε στην πολιτική προειδοποίησης κινδύνου και αναζητήστε ανεξάρτητη και αμερόληπτη συμβουλή από επαγγελματία εάν δεν την καταλαβαίνετε πλήρως. Αυτές οι πληροφορίες δεν κατευθύνονται ούτε προορίζονται προς ή την χρήση από κατοίκους ορισμένων χωρών/δικαιοδοσιών συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των ΗΠΑ &

αμπέραζ; OFAC. Η Εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής της προαναφερθείσας λίστας χωρών με δική της διακριτική ευχέρεια.

image-959fe1934afa64985bb67e820d8fc8930405af25-800x800-png
Chris Andreou

Experienced independent trader

24/7 Live Chat

Trade responsibly: CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing all your invested capital due to leverage.