logo
Education

Τι Πρέπει Να Γνωρίζεις Για Το Φυσικό Αέριο Στο Χρηματιστήριο

BY Chris Andreou

|February 28, 2023

Έχεις σκεφτεί πώς να επενδύσεις σε φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο; To φυσικό αέριο αποτελεί ένα πολύτιμο αγαθό στην σύγχρονη εποχή. Είναι μία από τους πιο διαδεδομένους τρόπους θέρμανσης. Έτσι η τιμή σε φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο έχει διακυμάνσεις και είναι σημαντικό να ξέρεις πως να επενδύσεις σωστά. Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε τι επηρεάζει την τιμή της μετοχής του φυσικού αερίου. Επίσης μιλάμε για τους πιθανούς τρόπους που μπορείς να επενδύσεις φυσικού αερίου.

Τι Είναι Φυσικό Αέριο;

Ουσιαστικά, το φυσικό αέριο είναι μία πηγή ενέργειας που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα και περιέχει διάφορα χημικά στοιχεία. Το μεθάνιο είναι το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου, μία ένωση άνθρακα και υδρογόνου (CH4). Eπίσης περιέχει διοξίδιο του άνθρακα και υδρατμούς.

Ποιοι είναι όμως οι πιο συνηθισμένοι τρόποι που χρησιμοποιούμε φυσικό αέριο;

To φυσικό αέριο χρησιμοποιείται κυρίως ως καύσιμο και επίσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας υλικών και χημικών.

Με Ποιες Μεθόδους Βρίσκεται Το Φυσικό Αέριο

Για να βρεθεί φυσικό αέριο, γεωλόγοι μελετούν το υπέδαφος για να εντοπίσουν συγκερκιεμένους τύπους γεωλογικών σχηματισμών. Η δουλειά τους επικεντρώνεται σε σημεία του εδάφους που είναι πιθανό να περιέχουν κάποια κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Μία από τις πιο συνηθισμένες τεχνικές για τους γεωλόγους είναι να χρησιμοποιούν σεισμικές έρευνες είτε στην ξηρά ή θάλασσα. Ουσιαστικά, μέσα από σεισμικές έρευνες οι ειδικοί μπορούν να αξιολογήσουν αν υπάρχει φυσικό αέριο στο υπέδαφος. Επίσης με την ίδια μέθοδο μπορούν να αξιολογήσουν την ποσότητα του φυσικού αερίου που βρίσκεται στο υπέδαφος.

Γιατί όμως να ξέρεις λίγα πράγματα για το φυσικό αέριο; Σε τι σε βοηθάει σαν επενδυτή;

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις για το φυσικό αέριο αν θες να επενδύσεις σε αυτό. Έτσι θα μπορείς να καταλάβεις καλύτερα ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την τιμή του φυσικού αερίου. Αυτό θα σε βοηθήσει να κάνεις καλύτερες προβλέψεις και να αγοράζεις και να πουλάς την σωστή στιγμή.

Tρόποι Που Μπορείς Να Επενδύσεις Σε Φυσικό Αέριο Στο Χρηματιστήριο

Για πολλούς επενδυτές (αρχάριους και έμπειρους) το φυσικό αέριο είναι μία ενδιαφέρον επένδυση. Πάμε να δούμε κάποιους από τους πιο διαδεδομένους τρόπους για να επενδύσει κάποιος στο φυσικό αέριο.

Μετοχές Από Φυσικό Αέριο Στο Χρηματιστήριο

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους να επενδύσεις σε φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο. Πιο συγκεκριμένα, αυτό που κάνεις είναι να επενδύσεις σε μετοχές εταιριών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν το τομέα. Συγκεκριμένα υπάρχουν πολλές τέτοιες εταιρίες, επομένως έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις. Κάποιες από τις εταιρίες που αξίζει να μελετήσεις είναι:

  • Cheniere Energy Inc.
  • Williams Cos. Inc.
  • EQT Corp.
  • Plains All American Pipeline LP
  • Enbridge Inc.
  • Kinder Morgan Inc.
  • Targa Resources Corp.

Πώς μπορείς όμως να ενημερώνεσαι για την αγορά του φυσικού αερίου;

Αυτό που χρειάζεσαι είναι μία αξιόπιστη ηλεκτρονική πλατφόρμα. Εκεί θα μπορείς να διαβάσεις άρθρα και να ενημερωθείς για την αγορά και τις τελευταίες εξελίξεις. To μόνο που χρειάζεσαι είναι να φτιάξεις τον προσωπικό σου λογαριασμό και να μπορείς να πλοηγήσεις την πλατφόρμα.

Επένδυση Σε Φυσικό Αέριο Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων

Ένας άλλος τρόπος για να επενδύσεις σε φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο είναι να επενδύσεις σε αυτό σαν εμπόρευμα. Εκτός από το χρηματιστήριο αξιών, υπάρχει και το χρηματιστήριο εμπορευμάτων. Εκεί μπορείς να επενδύσεις σε διάφορα εμπορεύματα όπως χρυσός, ασήμι, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλα. Αυτό που χρειάζεσαι σε αυτήν την περίπτωση είναι μία αξιόπιστη πλατφόρμα που να σου προσφέρει αυτήν την επιλογή. Κάποιες σου προσφέρουν και την επιλογή ενδείξεων.

Γιατί να χρησιμοποιήσεις ενδείξεις και σε τι σου χρησιμεύουν;

Mε τις ενδείξεις, μπορείς να λαμβάνεις τις τελευταίες εξελίξεις για το φυσικό αέριο. Eπίσης πολλές πλατφόρμες που μοιράζονται ενδείξεις δίνουν και κάποιες συμβουλές σε επενδύσεις. Αλλά βέβαια είναι σημαντικό να αξιολογείς αυτές τις συμβουλές μόνος σου. Όπως είναι αναμενόμενο, αυτές οι συμβουλές δεν βγαίνουν πάντα σωστές.

Ποια Η Διαφορά Μεταξύ Των Δύο Τρόπων;

Αν καλείσαι να διαλέξεις ανάμεσα στα δύο πρέπει να μπορείς να καταλαβαίνεις τις κύριες διαφορές αυτών των δύο.

Όταν επενδύεις σε φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο σε εταιρία που δραστηριοποείται στον τομέα σημαίνει πως επενδύεις σε μετοχές. Ουσιαστικά επενδύεις σε μετοχές χρηματιστηρίου. Επομένως, όταν η εταιρία που έχεις επενδύσει είναι κερδοφόρα, τότε η αξία της μετοχής αυξάνεται. Στην αντίθετη περίπτωση, η τιμή της μετοχής σημειώνει πτώση.

Στην άλλη περίπτωση επενδύεις στο φυσικό αέριο σαν εμπόρευμα. Ουσιαστικά επενδύεις στο φυσικό αέριο σαν σύνολο. Για διάφορους λόγους που εξηγούμε παρακάτω οι τιμή του φυσικού αερίου αυξάνεται ή μειώνεται κατά καιρούς.

Τι Επηρεάζει Την Τιμή Του Φυσικού Αερίου;

Κάτι που θα σε κάνει καλύτερο στις επενδύσεις σε φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο είναι να καταλαβαίνεις περισσότερα γι’ αυτό. Ουσιαστικά η τιμή του, όπως και άλλες μετοχές χρηματιστηρίου, επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες.

Πάμε να δούμε κάποιους από τους πιο σημαντικούς και καταλυτικούς παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του φυσικού αερίου.

Η Κατάσταση της Οικονομίας

H κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας παίζει σημαντικό ρόλο στην τιμή του φυσικού αερίου. Για παράδειγμα, όταν η οικονομία είναι σε ευμάρεια, οι περισσότεροι καταναλωτές είναι λιγότερο συντηρητικοί με την κατανάλωση ενέργειας. Ενώ αντίστοιχα, σε περιόδους κρίσης οι καταναλωτές τείνουν να είναι πιο προσεκτικοί με την κατανάλωση. Έτσι μειώνεται η ζήτηση και η τιμή του φυσικού αερίου μειώνεται και αυτή αντίστοιχα.

Η Τιμή Του Πετρελαίου Και Άνθρακα

Γιατί μπορεί η τιμή του πετρελαίου και άνθρακα να επηρεάσει την την τιμή της μετοχής του φυσικού αερίου;

Η απάντηση είναι πως το πετρέλαιο και ο άνθρακας είναι εναλλακτικές λύσεις του φυσικού αερίου. Αυτές χρησιμοποιούνται είτε για θέρμανση ή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μία αύξηση της ζήτησης πετρελαίου μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στο κόστος του φυσικού αερίου. Το ίδιο ισχύει για τον άνθρακα σε μικρότερο βαθμό, δεδομένου ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα αποσύρονται. Ορισμένοι ειδικοί προβλέπουν ότι η υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα έχει επίσης αντίκτυπο στην τιμή του φυσικού αερίου.

Για να μάθεις να κάνεις επενδύσεις σε φυσικό αέριο κάνε εγγραφή στην πλατφόρμα μας.

Μία Κρίση Σε Εταιρία Φυσικού Αερίου

Αυτός είναι ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει το φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν επηρεάζεται άμεσα η τιμή της μετοχής του τόσο. Επηρεάζεται κυρίως η τιμή της μετοχής της εταιρίας η οποία βιώνει την κρίση. Μία τέτοια κρίση μπορεί να έχει να κάνει με ένα σκάνδαλο σε μία εταιρία. Αυτό ουσιαστικά βλάπτει την εικόνα της εταιρίας και έτσι συνεργάτες παύουν να δουλεύουν με μία τέτοια εταιρία. Έτσι αυτή βρίσκεται στα όρια της οικονομικής κρίσης και επομένως η μετοχή της ακολουθεί καθοδική πορεία.

Καιρός

Η παραγωγή φυσικού αερίου επηρεάζεται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες. Είναι λογικό ο καιρός να ασκεί κάποια επιρροή καθώς η εργασία απαιτεί την απόσυρση πόρων από τη γη.

Καταιγίδες μπορούν να επιβραδύνουν τους εργαζομένους και ακόμα μεγάλες καταιγίδες μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό. Επίσης αξίζει να πούμε πως ένας τυφώνας ή ανεμοστρόβιλος μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στον εξοπλισμό. Ακόμα μπορεί να καταστήσει επικίνδυνες τις συνθήκες για τους εργαζόμενους. Άρα αυτό είναι κάτι που πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας όταν επενδύουμε σε φυσικό αέριο.

Εγκαταστάσεις Αποθήκευσης

Υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης δίνουν τη δυνατότητα σε παροχή φυσικού αερίου όλο το χρόνο. Όταν υπάρχει αφθονία φυσικού αερίου, αποθηκεύεται για μελλοντική χρήση όταν η προσφορά είναι χαμηλή ή η ζήτηση είναι υψηλή. Το επίπεδο αποθήκευσης και το κόστος που σχετίζεται με την αποθήκευση φυσικού αερίου επηρεάζει την τιμή.

Πώς μπορείς όμως σαν επενδυτής να γνωρίζεις αν υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου σε υπόγειες εγκαταστάσεις;

Υπάρχουν κρατικές υπηρεσίες ενέργειας που δημοσιεύουν μια εβδομαδιαία έκθεση επισημαίνοντας πόσο φυσικό αέριο υπάρχει στις κρατικές αποθηκευτικές εγκαταστάσεις.

Πόλεμοι Και Συγκρούσεις Μεταξύ Κρατών

Ένας πόλεμος μεταξύ κρατών μπορεί να αλλάξει το τοπίο στις επενδύσεις.

Για παράδειγμα, μπορεί να ξεσπάσει ένας πόλεμος μεταξύ χωρών που έχουν μεγάλη παραγωγή φυσικού αερίου. Σε αυτήν την περίπτωση μπορούν να σταματήσουν συμφωνίες για την παροχή φυσικού αερίου. Επομένως τρίτες χώρες που βασίζονταν στην χώρα που είναι σε πόλεμο θα πληγούν και αυτές. Εφόσον παύει τη διανομή, οι τρίτες χώρες θα πρέπει να βρουν διαφορετικό τρόπο να λάβουν φυσικό αέριο. Πρακτικά αυτό σημαίνει τις περισσότερες φορές πως οι τρίτες χώρες θα πληρώσουν πιο ακριβά για φυσικό αέριο.

Άρα οι τιμή θα κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Σαν επενδυτής μπορείς να μαθαίνεις όλες τις τελευταίες εξελίξεις με το να έχεις μία σχετική εφαρμογή στο κινητό σου. Θα μπορείς σε μικρό χρόνο να ενημερωθείς για όλες τις τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά τις επενδύσεις.

Ποιος Είναι Ο Καλύτερος Τρόπος Να Επενδύσεις Σε Φυσικό Αέριο

Αυτή είναι μία συχνή ερώτηση σε ότι έχει να κάνει με επενδύσεις στο φυσικό αέριο.

Όπως έχουμε αναφέρει πιο πάνω είναι πολύ σημαντικό να βρεις μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που μπορείς να εμπιστευτείς. Αυτό σίγουρα θα κάνει την εμπειρία σου σαν επενδυτή πιο εύκολη και πιο ευχάριστη. Γράψε κάποια κριτήρια που η ηλεκτρονική πλατφόρμα πρέπει να ικανοποιεί.

Τέτοια μπορεί να είναι:

  • Αξιοπιστία
  • Άνοιγμα λογαριασμού με ευκολία
  • Δωρεάν εκπαίδευση
  • Προσφορές
  • Εφαρμογή τηλεφώνου για άμεση πρόσβαση
  • Τέλεια εξυπηρέτηση πελατών
  • Eυκολία και ευχέρεια
  • Χαμηλές προμήθειες

Στην ΤΙΟmarkets εκτιμάμε τους χρήστες μας και πάντα θέλουμε να προσφέρουμε εξαιρετική υπηρεσία.

Λίγα Λόγια Για Την TIOmarkets

Mε την ΤΙΟmarkets μπορείς να επενδύσεις σε μετοχές εταιριών φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο. Επίσης μπορείς να επενδύσεις στο φυσικό αέριο σαν εμπόρευμα.

Μπορείς να χρησιμοποιείς το market analysis στην πλατφόρμα της ΤΙΟmarkets. Αυτό παρέχει αντικειμενική τεχνική ανάλυση για τις αγορές μετοχών, δεικτών και εμπορευμάτων. Η συχνή χρήση της υπηρεσίας market analysis θα σου δώσει νέες ιδέες συναλλαγών. Ιδέες που τις εφαρμόζουν έμπειροι αναλυτές, κάτι που θα σε κάνει να μάθεις να σκέφτεσαι σαν έμπειρος επενδυτής.

Το μόνο που χρειάζεσαι για να αρχίσεις είναι να ανοίξεις το δικό σου προσωπικό λογαριασμό. Αφού ανοίξεις το λογαριασμό σου μπορείς να κάνεις την πρώτη σου κατάθεση.

Ποιο Πρέπει Να Είναι Το Ποσό Για Την Αρχική Κατάθεση;

Τα καλά νέα είναι πως μπορείς να ξεκινήσεις με μικρό κεφάλαιο αν δεν διαθέτεις αξιόλογο κεφάλαιο για να ξεκινήσεις. Έτσι μπορείς να χτίσεις το χαρτοφυλάκιο σου με μικρές επενδύσεις κάθε μήνα. Μέσα σε λίγους μήνες θα βγάζεις κάποιο αξιόλογο κέρδος. Υπάρχουν διαδικτυακές πλατφόρμες με τις οποίες μπορείς να ξεκινήσεις με μόνο €50 αυξάνοντας το κεφάλαιο σου όποτε μπορείς.

Έτσι ακόμα και αν είσαι αρχάριος μπορείς να αρχίσεις με επενδύσεις. Το να διαβάσεις και να ενημερώνεσαι για επενδύσεις θα σε βοηθήσει. Ωστόσο αυτό που θα σε κάνει καλό επενδυτή είναι να αποκτήσεις εμπειρία. Επενδύοντας θα σε βοηθήσει να καταλάβεις περισσότερα για τον κόσμο των επενδύσεων.

Ποιο Είναι Το Επίπεδο Κινδύνου Επένδυσης Στο Φυσικό Αέριο;

Η επένδυση σε φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ενέχει κάποιους κινδύνους (όπως σχεδόν σε όλων των ειδών των επενδύσεων).

Τρεις από αυτούς τους κινδύνους είναι:

  1. Κίνδυνος αστάθειας των τιμών των εμπορευμάτων
  2. Περικοπή των πληρωμών μερισμάτων για τις εταιρείες που τους πληρώνουν
  3. Πιθανότητα πετρελαιοκηλίδας ή άλλου ατυχήματος κατά την παραγωγή πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε εταιρείες φυσικού αερίου μπορεί επίσης να είναι κερδοφόρες. Θα πρέπει να κατανοήσεις πλήρως τους κινδύνους προτού πραγματοποιήσεις επενδύσεις στον κλάδο.

Θα λέγαμε πως η επένδυση φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο είναι μέτριου κινδύνου. Προφανώς υπάρχουν και πιο επικίνδυνα προϊόντα για να επενδύσεις. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να μελετήσεις την αγορά και να καταλάβεις όσα περισσότερα γίνεται.

Συχνές Ερωτήσεις

Πάμε να δούμε κάποιες συχνές ερωτήσεις για να σε βοηθήσουν να καταλάβεις περισσότερα για το θέμα.

Υπάρχουν Εναλλακτικές Επενδυτικές Επιλογές Αντί Του Φυσικού Αερίου;

Nαι βέβαια υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές επιλογές. Κάποιες από αυτές τις εναλλακτικές είναι το πετρέλαιο, χρυσός και ασήμι. Όλες οι επιλογές εμπορευμάτων έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να μελετήσεις την αγορά και τις ιδιαιτερότητες του κάθε εμπορεύματος. Έτσι θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να έχεις κερδοφόρες επενδύσεις.

Πρέπει Να Κάνω Διαφοροποίηση Χαρτοφυλακίου;

Ναι είναι σημαντικό να κάνεις διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου.

Ουσιαστικά, πρέπει να επενδύσεις σε διάφορα προϊόντα. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι μετοχές χρηματιστηρίου, forex και εμπορεύματα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεις το κίνδυνο να χάσεις όλο το κεφάλαιο σου. Αν οι μετοχές χρηματιστηρίου που επένδυσες σημειώνουν πτώση, μπορεί οι επενδύσεις σου σε forex να πάνε καλά. Άρα μπορείς και εξισορροπείς τη ζημία.

Για να μάθεις να κάνεις επενδύσεις σε φυσικό αέριο κάνε εγγραφή στην πλατφόρμα μας.

Αποποίηση ευθυνών κινδύνου: Τα CFD είναι πολύπλοκα μέσα και σχετίζονται από υψηλό κίνδυνο γρήγορης απώλειας χρημάτων εξαιτίας μόχλευσης. Θα πρέπει να σκεφτείτε καλά αν καταλαβαίνετε απόλυτα πώς δουλεύουν τα CFD και αν έχετε την οικονομική δυνατότητα να αναλάβετε τον υψηλό κίνδυνο που μπορεί να σας οδηγήσει να χάσετε τα χρήματα σας. Ποτέ μην κάνετε καταθέσεις τέτοιου μεγέθους που θα σας φέρει σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Απώλειες χρημάτων ενός επαγγελματία πελάτη μπορεί να υπερβούν την κατάθεση του. Ανατρέξτε στην πολιτική προειδοποίησης κινδύνου και αναζητήστε ανεξάρτητη και αμερόληπτη συμβουλή από επαγγελματία εάν δεν την καταλαβαίνετε πλήρως. Αυτές οι πληροφορίες δεν κατευθύνονται ούτε προορίζονται προς ή την χρήση από κατοίκους ορισμένων χωρών/δικαιοδοσιών συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των ΗΠΑ &

αμπέραζ; OFAC. Η Εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής της προαναφερθείσας λίστας χωρών με δική της διακριτική ευχέρεια.

image-959fe1934afa64985bb67e820d8fc8930405af25-800x800-png
Chris Andreou

Experienced independent trader

24/7 Live Chat

Trade responsibly: CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing all your invested capital due to leverage.