logo
Education

Χρηματιστήριο Τι Είναι; Γιατί Είναι Δημοφιλές Και Γιατί Να Ασχοληθώ;

BY Chris Andreou

|January 13, 2023

Πολλοί από εμάς συχνά αναρωτιούνται ‘χρηματιστήριο τι είναι;’. Ίσως να έχεις ακούσει για το χρηματιστήριο στις ειδήσεις ή ακόμα και σε εφημερίδες στην κατηγορία των οικονομικών. Σε αυτό το άρθρο, συζητάμε για το χρηματιστήριο, τον ορισμό του και κάποια σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Επίσης απαντάμε στο ερώτημα γιατί να υπάρχει χρηματιστήριο και σε τι χρησιμεύει. Πάμε να δούμε κάποια πράγματα αναλυτικά.

Ποιος Είναι Ο Ορισμός Του Χρηματιστηρίου;

Ως χρηματιστήριο ορίζεται από το κράτος επίσημα ένα μέρος όπου επενδυτές μπορούν να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένες αγοραπωλησίες. Τέτοιες αγοραπωλησίες περιλαμβάνουν κυρίως κρατικά ή τραπεζικά ομόλογα και μερίδια κεφαλαίου ανώνυμων εταιρειών. Οι αγοραπωλησίες πλέον μπορούν να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά. Οι τιμές των αγοραπωλησιών διαμορφώνονται με βάση την προσφορά και ζήτηση. Το κάθε χρηματιστήριο πρέπει να λειτουργεί και να συμμορφώνεται με βάση την νομοθεσία της χώρας όπου εδρεύει.

Χρηματιστήριο Τι Είναι Με Απλά Λόγια;

Πώς θα εξηγούσαμε πιο απλά τι είναι χρηματιστήριο;

To χρηματιστήριο με απλά λόγια είναι ένα μέρος όπου μπορείς να αγοράζεις και πουλάς μετοχές. Για παράδειγμα, είναι μία κοινή πρακτική να αγοράζεις μετοχές από ανώνυμες εταιρίες όπως Amazon, Tesla ή Google. Eπίσης μπορείς να αγοράζεις μετοχές από Ελληνικές εταιρίες όπως Jumbo ή Σκλαβενίτης. Ακόμα μπορείς να αγοράσεις κρατικά ομόλογα της Ελλάδος ή και από άλλες χώρες.

Ίσως αναρωτιέσαι γιατί να αγοράσεις μετοχές και γιατί να επενδύσεις στο χρηματιστήριο;

Αυτή είναι μία ερώτηση που απαντάμε πιο κάτω σε αυτό το άρθρο.

Σημαντική Ορολογία Του Χρηματιστηρίου

Πάμε να δούμε κάποιους σημαντικούς όρους του χρηματιστηρίου για να σε βοηθήσει να καταλάβεις περισσότερα γι’ αυτό.

Στο Χρηματιστήριο Τι Είναι Μετοχή;

Mία ανώνυμη εταιρία έχει τη δυνατότητα να εκδώσει μετοχές. Εταιρίες εκδίδουν μετοχές για να κερδίσουν ρευστότητα που μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να μεγαλώσουν την επιχείρηση τους. Αυτές είναι τίτλοι τους οποίους ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν. Κάθε εταιρία βγάζει συγκεκριμένο αριθμό τέτοιων μετοχών.

Γιατί να αγοράσεις μετοχές;

Oυσιαστικά όταν αγοράζεις τέτοιες μετοχές συμμετέχεις στα κέρδη της εταιρίας που επένδυσες. Το μέγεθος των κερδών είναι αναλογικό με το χρηματικό ποσό που επενδύεις κάθε φορά.

Ας πούμε για παράδειγμα πως μία εταιρία έχει 200 μετοχές και η τιμή κάθε μετοχής είναι €2. Aν αγοράσεις 10 μετοχές, θα σου κοστίσει €20. Επομένως η εταιρία κερδίζει αυτά τα χρήματα και έχει μεγαλύτερη ρευστότητα. Την ίδια στιγμή εσύ θα κατέχεις το 5% (10/200) της εταιρίας.

Ti Eίναι Μέρισμα;

Το μέρισμα είναι το ποσό των κερδών που αναλογεί σε κάθε επενδυτή.

Ας δούμε ένα παράδειγμα για να το κατανοήσουμε καλύτερα.

Οι κερδοφόρες εταιρίες μοιράζουν τα κέρδη τους κατά καιρούς σε όλους τους κατόχους.

Τα κέρδη ή μερίσματα μοιράζονται αναλογικά. Οι ιδιοκτήτες με το μεγαλύτερο κομμάτι ιδιοκτησίας θα πάρουν τα μεγαλύτερα κέρδη. Αντίστοιχα, ιδιοκτήτες που κατέχουν λιγότερες μετοχές θα πάρουν λιγότερα κέρδη. Επομένως μερίσματα είναι τα κέρδη που αντιστοιχούν σε κάθε μέτοχο.

Ti Είναι Χρηματιστηριακή Εταιρία;

Mία χρηματιστηριακή εταιρία είναι ένας μεσάζοντας ανάμεσα σε μία ανώνυμη εταιρία και έναν επενδυτή.

Μία χρηματιστηριακή εταιρία έχει διάφορες διασυνδέσεις στο χρηματιστήριο. Επομένως μπορεί να έχει στη διάθεση της μετοχές για αγορά και πώληση σχετικά γρήγορα. Aυτό σημαίνει επενδυτές μπορούν να πραγματοποιήσουν τις επενδύσεις πιο γρήγορα και εύκολα. Γι’ αυτό λοιπόν πολλοί επενδυτές εμπιστεύονται τέτοιου είδους εταιρίες για να επωφεληθούν την ευκολία που προσφέρουν. Φυσικά, όταν χρησιμοποιείς τις υπηρεσίες μίας τέτοιας εταιρίας, θα πρέπει να πληρώσεις κάποιο αντίτιμο.

Τι Είναι Χρηματιστηριακός Τζίρος;

Ο χρηματιστηριακός τζίρος είναι το ποσό συναλλαγών (αγορές και πωλήσεις) για ένα χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, μπορεί να έχεις ακούσει πως ο τζίρος μίας εταιρίας στο χρηματιστήριο ήταν €100.000. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εκείνη την συγκεκριμένη μέρα γίναν αγορές και πωλήσεις των μετοχών της εταιρίας αξίας €100.000. Άρα μπορούμε να πούμε πως ο όρος είναι παρεμφερές του κανονικού τζίρου μίας εταιρίας.

Στο Χρηματιστήριο Τι Είναι Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου;

Αυτός είναι ένας σημαντικός όρος για να καταλάβεις τι είναι ακριβώς χρηματιστήριο.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι μία ενέργεια την οποία μία εταιρία μπορεί να προβεί για να κερδίσει μεγαλύτερη ρευστότητα.

Πάμε να δούμε ένα παράδειγμα.

Ας πούμε πως η εταιρία Ψ έχει 200 μετοχές, οι οποίες είναι διαθέσιμες στους επενδυτές. Για να μπορέσει η εταιρία να κερδίσει μεγαλύτερη ρευστότητα ουσιαστικά αυξάνει τον αριθμό των μετοχών σε 500. Έτσι υπάρχουν περισσότερες μετοχές διαθέσιμες σε επενδυτές. Η συγκεκριμένη εταιρία μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά την επιπλέον ρευστότητα σε έρευνα, επέκταση ή οποιαδήποτε άλλη επικερδή δραστηριότητα.

Ti Σημαίνει Αξία Συναλλαγών;

Το χρηματιστήριο λειτουργεί τις καθημερινές κάτι που σημαίνει πως ο όγκος συναλλαγών (αγορές και πωλήσεις) είναι τεράστιος. Γι’ αυτό το λόγο οι χρηματιστές βρήκαν αυτό τον όρο. Έτσι κάποιος μπορεί να δει τον αριθμό αυτό και να τον συγκρίνει με παρελθοντικά νούμερα. Επίσης δείχνει αν το ποσό αυτό κινείται ανοδικά ή καθοδικά. Ας πούμε ότι σε μία συνεδρίαση του χρηματιστηρίου γίναν 700.000 συναλλαγές. Δηλαδή άλλαξαν (πούλησαν και αγόρασαν) χέρια ένας μεγάλος αριθμός μετοχών.

Τι είναι όμως η αξία συναλλαγών;

H αξία των συναλλαγών είναι το συνολικό ποσό που οι πωλητές εισέπραξαν εκείνη τη μέρα.

Στο Χρηματιστήριο Τι Είναι Χαρτοφυλάκιο;

Αυτός είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν αρκετά οι επενδυτές.

Το χαρτοφυλάκιο στο χρηματιστήριο είναι έννοια καθώς δεν υφίσταται σαν απτή τσάντα. Το χαρτοφυλάκιο είναι ένας τρόπος για να περιγράψει ένας επενδυτής τις διάφορες μετοχές εταιριών που έχει επενδύσει. Για παράδειγμα, μπορεί το δικό σου χαρτοφιλάκιο επενδύσεων να έχεις μετοχές των εταιριών Μασούτης, Σκλαβενίτης και Jumbo. Φαντάσου ότι το χαρτοφυλάκιο είναι μία πλασματική τσάντα με μετοχές από τις διάφορες εταιρίες που έχεις επενδύσει.

Στο Χρηματιστήριο Τι Είναι Αμοιβαία Κεφάλαια;

Αμοιβαία κεφάλαια είναι τίτλοι που μπορείς σαν επενδυτής να αποκτήσεις συμμετέχοντας σε μία κοινή επενδυτική πολιτική. Όλα αυτά τα κεφάλαια τα διαχειρίζεται κάποιος τρίτος. Ας πούμε για παράδειγμα πως μία τράπεζα εκδίδει αμοιβαία κεφάλαια. Έτσι διάφοροι επενδυτές αγοράζουν αυτά τα αμοιβαία κεφάλαια. Η τράπεζα με την σειρά της διαχειρίζεται τα αμοιβαία κεφάλαια αποσκοπώντας να βγάλει κέρδος προς όφελος όλων. Επενδύει τα κεφάλαια σε μετοχές που πιστεύει πως θα είναι κερδοφόρες. Αν η πορεία είναι θετική τότε οι επενδυτές αποκομίζουν κέρδη που αντικατοπτρίζουν το κεφάλαιο που είχαν επενδύσει αρχικά. Αν όμως υπάρχει ζημία, τότε αυτή μοιράζεται στους επενδυτές αντίστοιχα.

Kάποια Ιστορικά Γεγονότα Για Το Χρηματιστήριο

Mία από τις πρώτες μορφές χρηματιστηρίου θεωρούνται οι αγορές της αρχαιότητας (είτε σε υπαίθρια ή σε κάποιο κτίριο). Η μεταγενέστερη μορφή χρηματιστηρίου μετά την αρχαία αγορά ήταν εμπορικές εκθέσεις. Οι έμποροι μπορούσαν να δείξουν απλά δείγματα στους ενδιαφερόμενους χωρίς να χρειάζεται να δείχνουν όλα τους τα προϊόντα.

Το επόμενο στάδιο ήταν όταν εταιρίες άρχισαν να κάνουν διαθέσιμες ομολογίες σε πιθανούς επενδυτές για να κερδίσουν ρευστότητα. Στα σημερινά χρηματιστήρια βεβαίως δεν χρειάζεται η παρουσία κάποιου δείγματος του προϊόντος. Είναι ενδιαφέρον να πούμε πως τα πρώτα χρηματιστήρια λειτουργούσαν σε καφενεία και cafe της τότε εποχής. Επειδή όμως η ζήτηση για μετοχές και ομολογία εταιριών αυξήθηκε τα χρηματιστήρια μεταφέρθηκαν σε αυτόνομα κτίρια. Κάπως έτσι το χρηματιστήριο εξελίχθηκε κατά την πάροδο του χρόνου και πήρε τη μορφή που έχει σήμερα. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω είναι συχνό φαινόμενο οι συναλλαγές σήμερα να γίνονται μέσω χρηματιστηριακών εταιριών και χρηματιστών.

Ποιος Ο Λόγος Να Υπάρχουν Χρηματιστήρια;

Ο πιο σημαντικός λόγος που υπάρχουν χρηματιστήρια είναι γιατί πολύ απλά βοηθούν την οικονομία ενός κράτους.

Για παράδειγμα, στο τέλος κάθε οικονομικό έτους, οι εταιρίες καταγράφουν την απόδοση τους. Αυτή μπορεί να είναι είτε ελλειμματική ή πλεονασματική. Αν μία εταιρία έχει ελλειμματική απόδοση σημαίνει πως χρειάζεται ρευστότητα για να καλύψει τα ελλείμματα της. Αντίστοιχα μία εταιρία με πλεόνασμα θα μοιράσει τα μερίσματα σε όλους του μετόχους. Αν υπάρχουν ακόμα λεφτά στα ταμεία μπορεί να τα κρατήσει αδρανή. Όμως μπορεί να τα επενδύσει (να τα δανείσει σε άλλες εταιρίες ουσιαστικά) για να επωφεληθεί κέρδη. Η απόδοση των ομολόγων και των μετοχών είναι καλύτερες από το επιτόκιο που κερδίζεις από μία τράπεζα.

Εκτός από εταιρίες υπάρχουν και επενδυτές αυτόνομοι που ουσιαστικά έχουν διαθέσιμα χρήματα στην τράπεζα. Αυτοί επιθυμούν να βγάλουν κέρδος δανείζοντας τα σε άλλες εταιρίες. Έτσι, μπορούμε να πούμε πως η ύπαρξη ενός χρηματιστηρίου βοηθά τις εταιρίες, τα άτομα και την οικονομία ενός κράτους. Με λίγα λόγια, όλοι μπορούν να επωφεληθούν από το χρηματιστήριο.

Διάφορες Κατηγορίες Χρηματιστηρίων

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει το χρηματιστήριο και οι συναλλαγές μετοχών έγινε πολύ ελκυστικό με την πάροδο του χρόνου. Έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη να σχηματιστούν 4 διαφορετικά χρηματιστήρια.

Αυτά είναι:

  • Χρηματιστήρια Αξιών
  • Εμπορευμάτων
  • Συναλλάγματος
  • Ασφαλειών

Πάμε να δούμε λίγα πράγματα για το καθένα

Χρηματιστήριο Αξιών: Το πρώτο τέτοιο χρηματιστήριο ιδρύθηκε στο Βέλγιο. Ο θεσμός του εξαπλώθηκε γρήγορα. Έτσι το 1602 η Ολλανδική εταιρεία Ανατολικών Ινδιών ήταν μία από τις πρώτες πολυμετοχικές εταιρίες που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο.

Χρηματιστήριo Εμπορευμάτων: Αυτό δεν απαιτεί απαραίτητα την φυσική αγορά μίας ποσότητας ενός εμπορεύματος. Τα προϊόντα που μπορείς να αγοράσεις σε ένα χρηματιστήριο εμπορευμάτων είναι κυρίως πρωτογενή τομέα. Τέτοια είναι το πετρέλαιο, ο χρυσός και το ασήμι. Αν, για παράδειγμα, επενδύσεις σε χρυσό δεν σημαίνει πως θα πάρεις μία ποσότητα χρυσού. Η επένδυση σημαίνει πως επενδύεις στο χρυσό σαν θεσμό και όχι το φυσικό προϊόν.

Χρηματιστήριo Συναλλάγματος: Αυτό είναι γνωστό και ως forex (foreign exchange) είναι από τα πιο δημοφιλή χρηματιστήρια. Σε ένα forex ανταλλακτήριο γίνονται συνεχόμενες αγοραπωλησίες νομισμάτων. Αυτές οι αγωραπωλησίες είναι σε ζεύγη όπως Ευρώ και Αμερικάνικο δολάριο (EUR/USD). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σαν επενδυτής πουλάς Αμερικάνικο δολάριο για να αγοράσεις Ευρώ. Τα χρηματιστήρια συναλλάγματος είναι τα πιο δημοφιλή από όλα τα άλλα. Ένας από τους λόγους είναι επειδή λειτουργούν περισσότερες ώρες (24/5) από άλλα χρηματιστήρια.

Χρηματιστήριo Ασφαλειών: Αυτό ουσιαστικά είναι το χρηματιστήριο όπου σαν επενδυτής μπορείς να επενδύσεις σε μετοχές ασφαλιστικών εταιριών. Αυτές συνήθως είναι σταθερές μετοχές και γι΄ αυτό το λόγο πολλοί επενδυτές (αρχάριοι αλλά και έμπειροι) τις προτιμούν.

Πώς Ο Νόμος Αγοράς Και Ζήτησης Εφαρμόζεται Σε Ένα Χρηματιστήριο;

Όπως σε πολλές αγοραπωλησίες η τιμές του χρηματιστηρίου καθορίζονται με βάση το νόμο αγοράς και ζήτησης.

Ο νόμος αυτός δουλεύει ως εξής:

Όταν η ζήτηση μίας μετοχής αυξάνεται, αυξάνεται και η τιμή της. Για παράδειγμα, φαντάσου μία start up εταιρία να αρχίζει να μεγαλώνει και γίνεται δημοφιλής. Πολλοί επενδυτές θα θέλουν να αγοράσουν μετοχές της. Άρα η τιμή κάθε μετοχής κινείται ανοδικά. Αντίστοιχα, αν μία εταιρία κινείται στα όρια της πτώχευσης οι περισσότεροι κάτοχοι μετοχών θα θέλουν να πουλήσουν τις μετοχές τους. Είναι όμως πιθανό να μη μπορούν να βρουν αγοραστές καθώς λίγοι θα ήθελαν να επενδύσουν σε μία τέτοια εταιρία.

Άρα αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως οι τιμές μετοχών σε ένα χρηματιστήριο κινούνται δυναμικά. Εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την εικόνα μίας εταιρίας. Για παράδειγμα, το Facebook ήταν μέρος στο σκάνδαλο των Αμερικάνικων εκλογών το 2017. Αυτό αμέσως είχε αρνητικό αντίκτυπο στην τιμή της μετοχής του. Επομένως σαν επενδυτής πρέπει να λάβεις υπόψη σου διάφορους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την τιμή μίας μετοχής.

Πώς να διαλέξω Broker;

Δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για να είσαι επενδυτής. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των διαδικτυακών μεσιτών είναι έντονος, κάτι που είναι καλό για εσένα σαν επενδυτής. Έχεις πολλές επιλογές να διαλέξεις και να βρεις την πλατφόρμα που σου ταιριάζει καλύτερα. Ωστόσο, η δυνατότητα των πολλών επιλογών έχει και την αρνητική της πτυχή. Υπάρχουν περισσότεροι απατεώνες που μπορεί να σε οδηγήσουν να χάσεις τα χρήματα των επενδύσεων σου.

Προτού αρχίσεις να εξετάσεις διάφορες πλατφόρμες είναι καλό να σκεφτείς τους επενδυτικούς σου στόχους. Θες να επενδύσεις σε μερικές μεμονωμένες μετοχές; Ενδιαφέρεσαι για ημερήσιες συναλλαγές ή πιο προηγμένες επενδυτικές στρατηγικές, όπως επιλογές;

Μόλις έχεις ξεκάθαρες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, μπορείς να αρχίσεις να αξιολογείς τους μεσίτες με βάση ορισμένους παράγοντες, όπως:

  • Αξιοπιστία
  • Άνοιγμα λογαριασμού με ευκολία
  • Δωρεάν εκπαίδευση
  • Προσφορές
  • Εργαλεία όπως εφαρμογές τηλεφώνου
  • Τέλεια εξυπηρέτηση πελατών
  • Eυκολία και ευχέρεια

Τι Πρέπει να Γνωρίζω Για Την TIOmarkets;

Mε την ΤΙΟmarkets μπορείς να επενδύσεις σε stock markets. Είναι μία από τις 4 διαφορετικές αγορές και περισσότερα από 300 επενδυτικά όργανα που προσφέρουμε.

Μπορείς να χρησιμοποιείς το market analysis στην πλατφόρμα της ΤΙΟmarkets. Αυτό παρέχει αντικειμενική τεχνική ανάλυση για τις αγορές μετοχών, δεικτών και εμπορευμάτων. Η συχνή χρήση της υπηρεσίας market analysis θα σου δώσει νέες ιδέες συναλλαγών. Ιδέες που τις εφαρμόζουν έμπειροι αναλυτές, κάτι που θα σε κάνει να μάθεις να σκέφτεσαι σαν έμπειρος επενδυτής. Μπορείς επίσης να κατεβάσεις την ΤΙΟmarkets εφαρμογή στο κινητό σου. Αυτό θα σου δώσει μεγαλύτερη ευκολία να διαχειρίζεσαι τις συναλλαγές σου.

Πάμε να δούμε μερικές αξιολογήσεις χρηστών της ΤΙΟmarkets.

“Είμαι χρήστης της πλατφόρμας εδώ και κάποια χρόνια και όλα είναι σωστά. Επειδή είμαι από τον Καναδά, μου δίνουν interac transfer για μεταφορές χρημάτων. Αυτός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να κάνεις καταθέσεις και αναλήψεις. Καταπληκτικό. Απλά σιγουρέψου πως μπορείς να αποδείξεις την ταυτότητα σου. Τρομακτικά αποτελεσματική εξυπηρέτηση πελατών. Τους συνιστώ.”

“Ένα παράδειγμα για όλους τους Forex brokers!!! Πολύ εξυπηρετικοί και πάντα διαθέσιμοι να σε βοηθήσουν. Σε καλούν και προσφέρουν βοήθεια σχετικά με τα συστήματα τους και σε οδηγούν βήμα βήμα στη διαδικασία. Οι επιστροφές χρημάτων είναι σχεδόν στιγμιαίες. Μπράβο Τio.”


“Η Τio Markets οικογένεια μου! Νοιάζεστε για εμένα αληθινά. Σας ευχαριστώ που πάντα μου δίνετε ξεκάθαρες κατευθύνσεις και επίσης ευχαριστώ που με κάνετε να νιώθω πως κάθε φορά παίρνω την σωστή απόφαση. Ποτέ δε φανταζόμουν πως θα λάμβανα δώρο γενεθλίων από τον broker μου, σας ευχαριστώ! Ας ευχηθούμε πως έρχονται πολλά πολλά επικερδή χρόνια.”

Πώς Ξεκινώ Stock Trading Με Το TIOmarkets;

Αφού είδαμε τι είναι το χρηματιστήριο, πάμε να δούμε πώς να φτιάξεις το λογαριασμό σου με το TIOmarkets. H TIOmarkets είναι μία αξιόπιστη εταιρία με περισσότερους από 100.000 λογαριασμούς σε 170 χώρες. Δεν είναι τυχαίο πως συγκενρώνεται μόνο σε 4 αγορές (forex, μετοχές, εμπορεύματα και ενδείξεις). Με αυτόν τον τρόπο κρατάει την ποιότητα των υπηρεσιών της πάντα σε υψηλό επίπεδο. Σαν επενσυτής σε μετοχές χρηματιστηρίου είναι καλύτερο να διαλέξεις ένα broker σαν την TIOmarkets. Καλύτερα να αποφύγεις κάποιον που προσφέρει πολλές αγορές καθώς η ποιότητα συνήθως είναι μέτρια.

Για να ανοίξεις το λογαριασμό σου ακολούθησε αυτά τα απλά βήματα:

Πήγαινε στο: TIOmarkets.com

Θα βρεθείς στην ιστοσελίδα του TIOmarkets όπου υπάρχει το κουμπί ‘register’, πάνω, δεξιά.

Όταν πατήσεις το κουμπί θα εμφανιστεί η παρακάτω φόρμα. Πρέπει να βάλεις το πλήρες όνομα σου και το email σου.

Στην συνέχεια θα σου ζητηθεί να βάλεις το αριθμό τηλεφώνου σου και το κωδικό σου.

Αφού συμπληρώσεις τα στοιχεία σου θα εμφανιστεί η παρακάτω φόρμα. Αυτή δείχνει πως σου έχει σταλεί ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στο email σου.

Στο ηλεκτρονικό μήνυμα που θα λάβεις θα περιέχει ένα λινκ. Όταν το πατήσεις αυτόματα ενεργοποιείς το λογαριασμό σου με το TIOmarkets.

Στην συνέχεια, μπορείς να επισκεφτείς το προφίλ σου στο TIOmarkets και να συμπληρώσεις μερικά ακόμα προσωπικά στοιχεία σου όπως:

  • Την εθνικότητα σου
  • Την ημερομηνία γεννήσεως σου
  • Την χώρα που μένεις
  • Την οδό του σπιτιού σου
  • Τον Ταχυδρομικό Κώδικα σου

Πώς Να Κάνεις Κατάθεση Στο ΤΙΟmarkets Λογαριασμό Σου;

Αφού τελειώσεις με τα προσωπικά σου στοιχεία, μπορείς να κάνεις την πρώτη σου κατάθεση. Κάνε κλικ στο ‘DEPOSIT’ όπως φαίνεται παρακάτω.

Έχεις τη δυνατότητα να κάνεις κατάθεση είτε με κρυπτονομίσματα ή με τραπεζική κατάθεση. Είναι σημαντικό σαν πρώτη κατάθεση να βάλεις τόσα χρήματα που μπορείς να αντέξεις οικονομικά. Απέφυγε ποσά καταθέσεων που μπορεί να σε φέρουν σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Πριν αρχίσεις με τις επενδύσεις σου σε Forex είναι καλό να δεις διάφορα ‘educational videos’, ειδικά αν είσαι αρχάριος. Έτσι θα μπορείς να καταλάβεις ακόμα περισσότερα για το πώς δουλεύει το Forex.

Αν έχεις τυχόν κάποιες απορίες μπορείς να απευθυνθείς στο live chat του TIOmarkets για να σου λυθούν οι απορίες.

Για να μάθεις περισσότερα για επενδύσεις σε μετοχές χρηματιστηρίου και να επενδύσεις σε αυτές κάνε εγγραφή στην πλατφόρμα μας.

Αποποίηση ευθυνών κινδύνου: Τα CFD είναι πολύπλοκα μέσα και σχετίζονται από υψηλό κίνδυνο γρήγορης απώλειας χρημάτων εξαιτίας μόχλευσης. Θα πρέπει να σκεφτείτε καλά αν καταλαβαίνετε απόλυτα πώς δουλεύουν τα CFD και αν έχετε την οικονομική δυνατότητα να αναλάβετε τον υψηλό κίνδυνο που μπορεί να σας οδηγήσει να χάσετε τα χρήματα σας. Ποτέ μην κάνετε καταθέσεις τέτοιου μεγέθους που θα σας φέρει σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Απώλειες χρημάτων ενός επαγγελματία πελάτη μπορεί να υπερβούν την κατάθεση του. Ανατρέξτε στην πολιτική προειδοποίησης κινδύνου και αναζητήστε ανεξάρτητη και αμερόληπτη συμβουλή από επαγγελματία εάν δεν την καταλαβαίνετε πλήρως. Αυτές οι πληροφορίες δεν κατευθύνονται ούτε προορίζονται προς ή την χρήση από κατοίκους ορισμένων χωρών/δικαιοδοσιών συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των ΗΠΑ & αμπέραζ; OFAC. Η Εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής της προαναφερθείσας λίστας χωρών με δική της διακριτική ευχέρεια.

image-959fe1934afa64985bb67e820d8fc8930405af25-800x800-png
Chris Andreou

Experienced independent trader

24/7 Live Chat

Trade responsibly: CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing all your invested capital due to leverage.