logo
Education

Πώς Αγοράζω Κρυπτονομίσματα το 2023;

BY Chris Andreou

|December 19, 2022

Τα κρυπτονομίσματα έχουν ευρεθεί τα τελευταία 10-12 χρόνια και έτσι πολλοί αναρωτιούνται ‘πώς αγοράζω κρυπτονομίσματα;’. H διαδικασία είναι παρόμοια με τον τρόπο που επενδύεις στη χρηματιστηριακή αγορά; Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε πως κάποιος μπορεί να αγοράσει κρυπτονομίσματα και να χτίσει ένα πορτφόλιο που μπορεί να του επιφέρει κέρδη από τις επενδύσεις του.

3 Λόγοι Για Να Αγοράσεις Κρυπτονομίσματα

Πάμε να δούμε κάποιους σημαντικούς λόγους γιατί κάποιος πρέπει να αγοράσει κρυπτονομίσματα.

Καινοτομία

Η τεχνολογία blockchain στην οποία βασίζονται τα κρυπτονομίσματα έχει ήδη επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία. Ειδικά τον τρόπο με τον οποίο γίνονται συναλλαγές σε διάφορους τομείς όπως ναυτιλία, τραπεζικές υπηρεσίες και την υγειονομική περίθαλψη. Συναλλαγές χωρίς μεσάζοντες σημαίνει ταχύτητα και ευελιξία. Άρα λιγότερα έξοδα ειδικά για εταιρίες με τεράστιο όγκο καθημερινών συναλλαγών.

Ανθεκτικότητα Κατά Του Πληθωρισμού

Ένας ακόμα λόγος που αξίζει κάποιος να επενδύσει σε κρυπτονομίσματα είναι η ανθεκτικότητα τους κατά τυχόν πληθωρισμού. Πληθωρισμός είναι κάτι που μπορεί να πλήττει μία χώρα ή ακόμα και την παγκόσμια οικονομία. Σε περιόδους ύφεσης της οικονομίας είναι συχνό φαινόμενο διοικητές μίας χώρας να αποφασίζουν υπέρ της υποτίμησης του νομίσματος. Στην πράξη σημαίνει η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώνεται.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί με κρυπτονομίσματα. Η τιμή τους δεν καθορίζεται από κεντρικές τράπεζες κρατών ή κάποιο πολιτικό φορέα. Επομένως, ξαφνικές αλλαγές για τέτοιους λόγους στις αξίες κρυπτονομισμάτων δεν συμβαίνουν.

Επενδυτική Ευκαιρία

Τo 74% των Αμερικανών (107 εκατομμύρια), κάτοχοι κρυπτονομισμάτων έχουν επενδύσει για πρώτη φορά σε αυτά τα τελευταία 2 χρόνια; Αυτό μας δείχνει πως όλο και περισσότεροι επενδυτές αναγνωρίζουν την επενδυτική ευκαιρία των κρυπτονομισμάτων. Η δυνατότητα πως τέτοιου είδους επενδύσεις μπορούν να τους αποφέρουν σημαντικά κέρδη.

Ποιος Είναι Ο Καλύτερος Τρόπος Να Αγοράσεις Κρυπτονομίσματα Το 2023;

Αν θες να επενδύσεις σε μετοχές του χρηματιστηρίου πρέπει να κάνεις εγγραφή σε μία χρηματιστηριακή εταιρία. Ανοίγεις τον προσωπικό σου λογαριασμό, καταθέτεις τα χρήματα που επιθυμείς να επενδύσεις (σε ευρώ, δολάριο ή κάποιο άλλο νόμισμα). Στην συνέχεια αγοράζεις και πουλάς μετοχές που πιστεύεις πως θα σου αποφέρουν κέρδη.

Πώς αγοράζω κρυπτονομίσματα; Με παρόμοιο τρόπο μπορείς να αγοράσεις κρυπτονομίσματα. Πιο συγκεκριμένα, ο πιο διαδεδομένος τρόπος με τον οποίο αγοράζεις κρυπτονομίσματα είναι μέσω ‘ανταλλακτηρίου’. Μπορείς να ανοίξεις ένα λογαριασμό με ένα ανταλλακτήριο που ειδικεύεται σε αυτό τον τομέα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι ανοίξεις ένα λογαριασμό με ένα ανταλλακτήριο.

Συνήθως τα περισσότερα ανταλλακτήρια σου ζητούν να τους δώσεις:

  • Tο πλήρες όνομα σου.
  • Ένα λογαριασμού ηλεκτρικού ή τηλεφώνου (που αποδεικνύει τη διεύθυνση σου)
  • Τα στοιχεία της χρεωστικής ή πιστωτικής σου κάρτας.
  • Κάποια ανταλλακτήρια σου δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις ασφαλείς υπηρεσίες πληρωμής όπως (Skrill, Paypal και Νeteller).

Είναι πολύ σημαντικό να διαλέξεις ένα αξιόπιστο ανταλλακτήριο με το οποίο θα ανοίξεις το λογαριασμό σου. Απάτες που έχουν συμβεί στο παρελθόν κόστισαν χρήματα όσο στους ιδιοκτήτες του ανταλλακτηρίου τόσο και σε απλούς χρήστες.

Για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο του 2022 η πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων Wormhole έχασε $320 εκατομμύρια συνολικά λόγω ηλεκτρονικής απάτης. Αυτό μας δείχνει το πόσο σημαντικό είναι να εμπιστευτείς τα χρήματα σου σε ένα ασφαλές ανταλλακτήριο.

Ποια είναι τα κριτήρια που πρέπει να λάβεις υπόψη σου πριν κάνεις εγγραφή σε κάποιο ανταλλακτήριο;

Tα κριτήρια που πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι:

  • Το ανταλλακτήριο να έχει τουλάχιστον 3 χρόνια στην αγορά.
  • Να συμβαίνουν μεγάλες σε αριθμό συναλλαγές καθημερινά.
  • Nα μην έχουν συμβεί ηλεκτρονικές απάτες στο συγκεκριμένο ανταλλακτήριο.
  • To ανταλλακτήριο να μπορεί να εγγυάται κρυπτογραφημένες συναλλαγές.
  • Η αποθήκευση κρυπτονομισμάτων γίνεται σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές.
  • Να δίνεται η δυνατότητα σε χρήστες η αποθήκευση κρυπτονομισμάτων offline.

Tι Πρέπει να Γνωρίζεις Για τα Αποκεντρωμένα Ανταλλακτήρια;

Είναι ξεκάθαρο πως τα τελευταία 10 χρόνια καινοτόμες ιδέες στο χώρο τον χρηματιστηριακών υπηρεσιών μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Μία από αυτές είναι οι αποκεντρωμένες τράπεζες οι οποίες δεν έχουν φυσικά καταστήματα. Παρ΄ όλα αυτά, μπορούν και πραγματοποιούν καταθέσεις, εμβάσματα χορηγούν δάνεια και προσφέρουν άλλες κοινές τραπεζικές υπηρεσίες.

Με παρόμοιο τρόπο λειτουργούν τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια (γνωστά ως Decentralized Exchanges). Έχουν διαδικτυακή δραστηριότητα και είναι χτισμένα στο blockchain του Ethereum.

Τι διαφορετικό έχουν τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων;

Tα ανταλλακτήρια τέτοιου είδους επιτρέπουν στους χρήστες τους να πραγματοποιήσουν συναλλαγές απευθείας με άλλους χρήστες χωρίς την παρεμβολή τρίτων. Τα πιο συμβατικά ανταλλακτήρια τρέχουν κάποιους ελέγχους για το ιστορικό των πελατών τους για να αποφύγουν κυρίως ηλεκτρονικές απάτες. Στη διαδικασία αυτή γνωστή και ως ΚΥC (Κnow Your Customer) τα ανταλλακτήρια ζητούν από τους πελάτες τους προσωπικά στοιχεία. Μία τέτοια διαδικασία συνήθως κρατάει τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Τα πλεονεκτήματα ενός αποκεντρωμένου ανταλλακτηρίου είναι:

  • Ταχύτητα συναλλαγών
  • Πλήρης έλεγχο κεφαλαίων

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως αν δεν έχεις αρκετή εμπειρία με τέτοιου είδους συναλλαγές, καλύτερα να τις αποφύγεις. Είναι πολύ πιθανό να το βρεις πιο δύσκολο να χρησιμοποιήσεις μία τέτοιου είδους πλατφόρμα γιατί δεν προσφέρουν εξυπηρέτηση πελατών. Η ασφαλής επιλογή ως αρχάριος είναι να χρησιμοποιήσεις ένα συμβατικό ανταλλακτήριο.

Πώς Γίνονται Οι Συναλλαγές Σε Αποκεντρωμένα Ανταλλακτήρια;

Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές που αξίζει να αναφέρουμε είναι ο τρόπος που γίνονται οι συναλλαγές. Τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια είναι χτισμένα στο blockchain του Ethereum. Οι χρήστες δεν έχουν την επιλογή να τροφοδοτήσουν το λογαριασμό τους με κοινά νομίσματα όπως Αμερικάνικα δολάρια ή Ευρώ.Πώς αγοράζω κρυπτονομίσματα σε αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια; Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ERC-20 tokens.

Tα ΕRC tokens είναι εικονικά περιουσιακά στοιχεία τα οποία χρήστες μπορούν να παραλάβουν και αποστείλουν σε άλλους χρήστες. Ο αριθμός τέτοιων token σήμερα ανέρχεται στα 400.000. Τα πιο συνηθισμένα ERC-20 tokens είναι USDT, USDC και ΒΑΤ.

Μία άλλη ιδιαιτερότητα των αποκεντρωμένων ανταλλακτηρίων είναι ο τρόπος με τον οποίο καθορίζεται η τιμή συναλλαγών. Οι συναλλαγές σε συμβατικά ανταλλακτήρια ορίζεται με βιβλίο εντολών. Ας δούμε λίγο πως δουλεύει το βιβλίο εντολών για να έχουμε μία καλύτερη γενική εικόνα.

Tι είναι βιβλίο εντολών;

Το βιβλίο εντολών είναι μια ηλεκτρονική λίστα εντολών αγοράς και πώλησης για έναν χρηματιστηριακό τίτλο. Οι χρήστες μπορούν να συναλλάζουν μετοχές ή ακόμη και κρυπτονομίσματα σαν το Bitcoin που οργανώνεται ανά επίπεδο τιμής.

Ένα τέτοιο βιβλίο έχει 3 κύρια μέρη:

  • Τις εντολές αγοράς όπου μπορείς να δεις τις προσφορές τιμής πιθανοί αγοραστές προσφέρουν.
  • Τις αντίστοιχες εντολές πώλησης όπου μπορείς να δεις τις προσφορές τιμής πιθανοί πωλητές προσφέρουν.
  • Το ιστορικό των συναλλαγών που έχουν γίνει.

Για μία τέτοια συναλλαγή χρησιμοποιούνται οι λεγόμενες πισίνες (liquidity pool). Με την συλλογή ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που συσσωρεύονται για να καταστεί δυνατή η διαπραγμάτευση σε ένα αποκεντρωμένο χρηματιστήριο. Ουσιαστικά, ο χρήστης ανταλλάσσει Ethereum coin με διαφορετικά κρυπτονομίσματα. Ασφαλώς η συναλλαγή γίνεται απευθείας μεταξύ των χρηστών χωρίς την συμμετοχή κάποιου μεσάζοντα.

Τι Πρέπει να Προσέξουμε Όταν Χρησιμοποιούμε Αποκεντρωμένα Ανταλλακτήρια;

Πάμε να δούμε κάποια κοινά προβλήματα αποκεντρωμένων ανταλλακτηρίων.

Αυθεντικότητα των Tokens

Έχουν συμβεί ηλεκτρονικές απάτες στο παρελθόν και ειδικά σε αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια που δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί για τις συναλλαγές. Έτσι, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ειδικά με τα tokens που εμπορευόμαστε.

Είναι εύκολο για κάποιον να φτιάξει μία απομίμηση ενός γνωστού ERC-20 token όπως το Tether ή ΒΝΒ. Πρέπει να σιγουρευτούμε πως είμαστε σε ένα αληθινό pool.

Πώς μπορούμε να το ελέγξουμε κάτι τέτοιο;

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια υπηρεσία της Ethereum που λέγεται Etherscan.

Ουσιαστικά, το Etherscan είναι μία μηχανή αναζήτησης για το δίκτυο Ethereum. Μεταξύ άλλων χρήσεων, μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε με έξυπνα συμβόλαια (smart contracts) και να βρούμε δεδομένα μπλοκ (block data) εύκολα.

Ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να ελέγξουμε την αυθεντικότητα ενός token είναι να συγκρίνουμε στοιχεία. Είναι τα στοιχειά που αναγράφονται στο έξυπνο συμβόλαιο ενός token ίδια με αυτά που αναγράφονται στο DEX;

Όταν στο token αναγράφεται ‘verified’ δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι αυθεντικό. Αλλά, πως τα στοιχεία του είναι δημοσιευμένα στο Etherscan.

Διολίσθηση τιμών λόγω χαμηλής ρευστότητας

Όπως έχουμε αναφέρει και πιο πάνω, τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια λειτουργούν με πισίνες. Απλώς αποθηκεύουν ρευστότητα και δίνουν τα λεγόμενα έξυπνα συμβόλαια με τα οποία χρήστες συναλλάσσονται μεταξύ τους.

Συνήθως μία πισίνα είναι διαχωρισμένη σε 2 μέρη:

  • 50% Ethereum
  • 50% άλλα ERC-20 κρυπτονομίσματα

Η οποιαδήποτε DEXex συναλλαγή πρακτικά σημαίνει πως ο χρήστης κάνει κατάθεση ένα κουπόνι για να πάρει κάποιο άλλο.

Επομένως, όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος των συναλλαγών στην πισίνα, τόσο περισσότερο δημιουργείται εξισορροπημένη ρευστότητα στην πισίνα. Αυτό αναπόφευκτα δημιουργεί διολίσθηση τιμών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο χρήστης καταλήγει να πάρει λιγότερα tokens από όσα περίμενε λόγω της διολίσθησης τιμών.

Εάν θέλουμε, για παράδειγμα, να ανταλλάξετε 9.000 ETH με UNI, η τιμή ανά UNI αυξάνεται. Αλλάζει με βάση το επίπεδο της ρευστότητας που υπάρχει στην πισίνα.

Πώς Αγοράζω Κρυπτονομίσματα Και Τα Αποθηκεύω Με Ασφάλεια;

Για να κάνεις συναλλαγές σε ένα δίκτυο blockchain όπως το Ethereum, θα πρέπει να αποθηκεύσεις τα κρυπτονομίσματα σου. Ο καλύτερος τρόπος είναι χρησιμοποιώντας ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων.

Οι κάτοχοι ενός τέτοιου πορτοφολίου μπορούν να διαχειρίζονται και εμπορεύονται τα κρυπτονομίσματα τους. Αυτό το πορτοφόλι σου παρέχει το ιδιωτικό σου κλειδί, το οποίο χρειάζεσαι για να κάνεις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Υπάρχουν 3 κύρια είδη ηλεκτρονικών πορτοφολιών που αναλύουμε παρακάτω.

Χάρτινα Πορτοφόλια

Ένα χάρτινο πορτοφόλι, όπως προδίδει και το όνομα του, είναι ένα τυπωμένο κομμάτι χαρτί. Αναγράφει το ιδιωτικό κλειδί του χρήστη και συνήθως έχει και ένα QR κωδικό. Αυτή η επιλογή πορτοφολίου μοιάζει ιδανική για επενδυτές που κρατάνε τα κρυπτονομίσματα μακροχρόνια και δεν κάνουν συχνές συναλλαγές.

Ίσως το μεγαλύτερο μειονέκτημα ενός χάρτινου πορτοφολίου είναι το γεγονός πως είναι τυπωμένο σε χαρτί. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να βραχεί ή καεί σχετικά εύκολα, καθιστώντας αδύνατο να διαβάσεις το ιδιωτικό κλειδί. Είναι πολύ σημαντικό να φυλάξεις ένα τέτοιο πορτφόλιο σε ασφαλές μέρος.

Hardware Πορτοφόλια

Τα hardware πορτοφόλια είναι παρόμοια με τα χάρτινα πορτοφόλια. Ουσιαστικά είναι κανονικές συσκευές που αποθηκεύουν το ιδιωτικό κλειδί και μπορείς να τα κρατήσεις σε ασφαλές μέρος. Χρήστες τέτοιου είδους πορτοφολίου μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν εντός ή εκτός διαδικτύου.

Το κύριο πλεονέκτημα ενός hardware πορτοφολίου σε σχέση με χάρτινα πορτοφόλια είναι η ευκολία χρήσης του. Σαν χρήστης μπορείς να πραγματοποιείς συναλλαγές blockchain απλά συνδέοντας την συσκευή σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Με το πέρας της συναλλαγής ο χρήστης μπορεί να αποσυνδέσει την συσκευή για να σιγουρέψει την ασφάλεια των κρυπτονομισμάτων του και να αποφύγει τυχόν ηλεκτρονικές απάτες.

Software Πορτοφόλια

Τα πορτοφόλια λογισμικού είναι τα πιο δημοφιλή πορτοφόλια στον κόσμο της κρυπτογράφησης. Αυτός ο τύπος πορτοφολιού είναι πάντα συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, οι χρήστες του μπορούν να κάνουν συναλλαγές γρήγορα και αποτελεσματικά.

Οι χρήστες τους μπορεί να το χρησιμοποιήσουν σε διάφορες συσκευές όπως σταθεροί υπολογιστές ή ακόμα και κινητά τηλέφωνα. Είσαι επενδυτής που κάνεις συχνές συναλλαγές; Αυτού του είδους το πορτφόλιο ίσως είναι η καλύτερη επιλογή για σένα.

Ωστόσο, η συνεχόμενη σύνδεση έχει ένα ξεκάθαρο μειονέκτημα. Δεδομένου ότι ένα πορτοφόλι λογισμικού είναι συνεχώς συνδεδεμένο στο διαδίκτυο, διατρέχει διαρκή κίνδυνο ηλεκτρονικής απάτης. Για παράδειγμα, μπορεί να χάσεις μία ηλεκτρονική συσκευή που χρησιμοποιείς για να διαχειρίζεσαι το software πορτοφόλι σου. Έτσι, απατεώνες μπορούν εύκολα να βρουν πρόσβαση στο πορτοφόλι σου.

Πώς Αγοράζω Κρυπτονομίσματα Και Τα Αποθηκεύω Με Ψυχρή Αποθήκευση;

Επειδή συμβαίνουν ηλεκτρονικές απάτες, είναι πολύ σημαντικό να αποθηκεύσεις τα κρυπτονομίσματα σας σε όσο πιο ασφαλές μέρος γίνεται.

Ένας από τους πιο ασφαλής τρόπους είναι να επιλέξεις να τα αποθηκεύσεις με τη λεγόμενη ψυχρή αποθήκευση (cold storage). Η κρυπτογράφηση με ψυχρή αποθήκευση γίνεται εκτός διαδικτύου σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι που δεν είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, σημαίνει πως τα κρυπτονομίσματα σου είναι πιο ασφαλή.

Αν κρατάς τα κρυπτονομίσματα σας σε ένα ανταλλακτήριο, υπάρχει πιθανότητα να το χάσεις σε περίπτωση να τα χάσεις. Μπορεί να συμβεί μία ηλεκτρονική απάτη ή ακόμα και κακή διαχείριση περιουσιακών στοιχείων από το ανταλλακτήριο. Κάτι τέτοιο συνέβη με στην περίπτωση της FTX.

Από την άλλη πλευρά, το κύριο μειονέκτημα της ψυχρής αποθήκευσης είναι πως είναι τα κρυπτονομίσματα αποθηκευμένα εκτός διαδικτύου. Κάτι τέτοιο κάνει πιο δύσκολη τη συναλλαγή ή ρευστότητα τους. Ως χρήστης, θα πρέπει να περάσεις από μία διαδικασία που κρατά ορισμένο χρονικό διάστημα. Αν συναλλάσσεσαι γρήγορα περιουσιακά στοιχεία η ψυχρή αποθήκευση των κρυπτονομισμάτων σου, πιθανώς δεν είναι η καλύτερη επιλογή σου.

Τα Κύρια Συμπεράσματα

Σε αυτό το άρθρο έχουμε αναλύσει διάφορες πτυχές χρηματοοικονομικών για να απαντήσουμε στην ερώτηση: ‘πώς αγοράζω κρυπτονομίσματα;’ Το να επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα έχει ξεκάθαρα πλεονεκτήματα, μπορούν να σου αποφέρουν σημαντικά κέρδη. Είναι χρήσιμο να μπορεί να καταλάβει ένας επενδυτής τις κύριες διαφορές μεταξύ συμβατικών και αποκεντρωμένων ανταλλακτηρίων. Επίσης είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τον τρόπο ένα πορτφόλιο κρυπτονομισμάτων χρησιμοποιείται για να προσφέρει εύκολη διαχείριση και ασφάλεια συναλλαγών.

Για να μάθεις περισσότερα σχετικά με κρυπτονομίσματα ή αν ενδιαφέρεσαι να επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα κάνε εγγραφή στην πλατφόρμα μας.

Αποποίηση ευθυνών κινδύνου: Τα CFD είναι πολύπλοκα μέσα και σχετίζονται από υψηλό κίνδυνο γρήγορης απώλειας χρημάτων εξαιτίας μόχλευσης. Θα πρέπει να σκεφτείτε καλά αν καταλαβαίνετε απόλυτα πώς δουλεύουν τα CFD και αν έχετε την οικονομική δυνατότητα να αναλάβετε τον υψηλό κίνδυνο που μπορεί να σας οδηγήσει να χάσετε τα χρήματα σας. Ποτέ μην κάνετε καταθέσεις τέτοιου μεγέθους που θα σας φέρει σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Απώλειες χρημάτων ενός επαγγελματία πελάτη μπορεί να υπερβούν την κατάθεση του. Ανατρέξτε στην πολιτική προειδοποίησης κινδύνου και αναζητήστε ανεξάρτητη και αμερόληπτη συμβουλή από επαγγελματία εάν δεν την καταλαβαίνετε πλήρως. Αυτές οι πληροφορίες δεν κατευθύνονται ούτε προορίζονται προς ή την χρήση από κατοίκους ορισμένων χωρών/δικαιοδοσιών συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των ΗΠΑ & αμπέραζ; OFAC. Η Εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής της προαναφερθείσας λίστας χωρών με δική της διακριτική ευχέρεια.

Join us on social media

image-959fe1934afa64985bb67e820d8fc8930405af25-800x800-png
Chris Andreou

Experienced independent trader

24/7 Live Chat

undefined