logo
Education

Έξυπνες Τακτικές Για Σωστή Αγορά Μετοχών Χρηματιστηρίου

BY Chris Andreou

|February 6, 2023

Έχεις σκεφτεί να κάνεις αγορά μετοχών χρηματιστηρίου αλλά δεν ξέρεις πώς να ξεκινήσεις; Η αγορά μετοχών μπορεί να σου αποφέρει αξιόλογα κέρδη σαν επενδυτή, αρκεί να αποκτήσεις εμπειρία στις αγορές. Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε πώς να χρησιμοποιήσεις έξυπνες τακτικές για να κάνεις σωστή αγορά μετοχών χρηματιστηρίου. Έτσι μπορείς να μάθεις πώς να σκέφτεσαι σαν έμπειρος επενδυτής.

Τι Σημαίνει ‘Μετοχή Χρηματιστηρίου’;

Είναι καλό να ξέρεις ακριβώς τι σημαίνει μετοχή χρηματιστηρίου για να έχεις μία πιο πλήρης εικόνα για το χρηματιστήριο.

Τι είναι λοιπόν μετοχή;

Mε απλά λόγια θα λέγαμε πως είναι ίσα μερίδια του κεφαλαίου μιας ανώνυμης εταιρείας (Α.Ε.). Μία ανώνυμη εταιρεία μπορεί να έχει πολλούς κάτοχους μετοχών, που σημαίνει πως έχει αντίστοιχους συμμετέχοντες στα κέρδη. Για παράδειγμα, μία εταιρεία έχει 1.000 διαθέσιμες μετοχές και έχει 5 μετόχους με ίσα μερίδια μετοχών (200 ο καθένας). Αυτό σημαίνει πως και οι 5 έχουν ισότιμη συμμετοχή στα κέρδη της εταιρείας. Επομένως όσο μεγαλύτερο μερίδιο μετοχών κατέχεις από μία εταιρεία, το ποσοστό των κερδών που λαμβάνεις είναι αντίστοιχο. Αντίστοιχα έχεις και τον αναλογούντα αριθμό ψήφων στην Γενική Συνέλευση των μετόχων, εκτός εάν κατέχεις μετοχές άνευ ψήφου.

Τι συμβαίνει όμως όταν μία ανώνυμη εταιρεία παρουσιάζει ζημιά αντί για κέρδη;

Σε αυτήν την περίπτωση δεν μοιράζονται κέρδη στους μετόχους. Αντιθέτως, οι μέτοχοι αντιμετωπίζουν το δίλημμα του να πουλήσουν ή να κρατήσουν την μετοχή προσδοκώντας μελλοντική ανάκαμψη της εταιρείας.

Γιατί Να Υπάρχει Χρηματιστήριο

Χωρίς ένα ακμάζον χρηματιστήριο, κάθε άτομο που επιδιώκει να αγοράσει μετοχές πρέπει να συναλλάσσεται απευθείας με την εταιρεία. Αυτό θα απαιτούσε τις υπηρεσίες ενός δικηγόρου και ενός τραπεζίτη, μεταξύ άλλων επαγγελματιών. Τουλάχιστον, το κόστος συναλλαγής θα ήταν σημαντικά υψηλότερο από ό,τι στη σημερινή ρευστοποιήσιμη και προσβάσιμη χρηματιστηριακή αγορά.

Ουσιαστικά, η ύπαρξη ενός χρηματιστηρίου βοηθά εταιρείες αλλά και τους επενδυτές. Οι εταιρείες κερδίζουν ρευστότητα από τα χρήματα των επενδυτών. Έτσι μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να επεκτείνουν την εταιρεία τους και να αυξήσουν τα κέρδη. Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές αποκομίζουν μερίσματα από τα κέρδη της εταιρείας. Έτσι αυξάνουν το αρχικό τους κεφάλαιο και δημιουργούν ένα πιο επιτυχημένο χαρτοφυλάκιο.

Τι Κάνει την Αγορά Μετοχών Χρηματιστηρίου έξυπνη επένδυση;

Πάμε να δούμε διάφορους λόγους που κάνουν την αγορά μετοχών μία έξυπνη επένδυση ακόμα και για αρχάριους επενδυτές.

Είναι Μία Προσιτή Αγορά Σε Όλους

Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, περίπου 630.000 εταιρείες κάνουν συναλλαγές τώρα δημόσια σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική επέκταση των παγκόσμιων χρηματιστηρίων εκτός των Η.Π.Α. και της Ευρώπης. Αυτός είναι ένας λόγος που ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών συνεχίζει να αυξάνεται.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να έχουν το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο. Αλλά πολλά από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια βρίσκονται τώρα στην Ασία, η οποία αυξάνει την επιρροή της στην παγκόσμια αγορά. Ας δούμε μία λίστα με μερικά από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια σε όγκο συναλλαγών στον κόσμο:

  1. Νέα Υόρκη
  2. Τόκιο
  3. Λονδίνο
  4. Χονγκ Κονγκ
  5. Σανγκάη

Μπορείς Να Ξεκινήσεις Με Χαμηλό Κεφάλαιο

Ένας ακόμα λόγος που κάνει την αγορά μετοχών χρηματιστηρίου ελκυστικές είναι το γεγονός ότι μπορείς να ξεκινήσεις με χαμηλό κεφάλαιο. Σε αντίθεση με άλλου είδους επενδύσεις μπορείς να ξεκινήσεις με μικρά ποσά. Άλλες επενδύσεις, για παράδειγμα, όπως η επένδυση σε ακίνητα χρειάζονται μεγάλα χρηματικά ποσά για να ξεκινήσεις. Βέβαια το κέρδος μπορεί να είναι αντίστοιχα μεγάλο, αλλά αν δεν διαθέτεις το αρχικό κεφάλαιο είναι απίθανο να ξεκινήσεις.

Επίσης αν έχεις ξεκινήσει πριν λίγο καιρό στο χώρο των επενδύσεων είναι καλύτερο να κάνεις μικρές επενδύσεις αρχικά. Διαφορετικά, μπορεί να χάσεις όλο το αρχικό σου κεφάλαιο λόγω της απειρίας σου. Άρα, το να ξεκινήσεις με επενδύσεις που ζητούν μικρό αρχικό κεφάλαιο εμπεριέχει λιγότερο κίνδυνο.

Το ήξερες πως μπορείς να ξεκινήσεις με χρηματιστηριακές μετοχές μόνο με €50; Υπάρχουν ηλεκτρονικές πλατφόρμες που σου δίνουν τη δυνατότητα να κάνεις δωρεάν εγγραφή. Ακόμα κάποιες από αυτές δέχονται μόνο €50 ως αρχική κατάθεση.

Διαφοροποίηση Χαρτοφυλακίου

Η διαφοροποίηση συνεπάγεται την κατοχή μιας ποικιλίας περιουσιακών στοιχείων που αποδίδουν διαφορετικά με την πάροδο του χρόνου. Αλλά δεν επικεντρώνονται υπερβολικά σε οποιαδήποτε επένδυση ή τύπο. Ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών θα περιλαμβάνει 20-30 (ή περισσότερες) διαφορετικές μετοχές από διάφορους κλάδους. Ένα ποικίλο χαρτοφυλάκιο, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να περιλαμβάνει ομόλογα, κεφάλαια, ακίνητα ή ακόμα και εμπορεύματα.

Η διαφοροποίηση έχει πολλά πλεονεκτήματα για σένα ως επενδυτή. Αυτό μπορεί να αυξήσει τις πιθανές αποδόσεις σου και να σταθεροποιήσει τα αποτελέσματά σου. Ουσιαστικά, μειώνεις τον συνολικό κίνδυνο του χαρτοφυλακίου σου κατέχοντας πολλά περιουσιακά στοιχεία που έχουν διαφορετική απόδοση. Έτσι, καμία μεμονωμένη επένδυση να μην μπορεί να σε βλάψει πάρα πολύ. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που κάνει τη διαφοροποίηση τόσο ελκυστική επιλογή για τους επενδυτές.

Στην πραγματικότητα, με την κατοχή διαφορετικών ποσών από κάθε περιουσιακό στοιχείο. Έτσι καταλήγεις σε ένα σταθμισμένο μέσο όρο των αποδόσεων αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Δεν θα έχεις τις εκπληκτικά υψηλές αποδόσεις από την κατοχή μόνο ενός αποθέματος. Αλλά δεν θα αντιμετωπίσεις πολλά σκαμπανεβάσματα που μπορούν να σε κάνουν να χάσεις όλο σου το κεφάλαιο.

Υπάρχουν Πολλές Πηγές Για Να Μάθεις Πως Να Επενδύεις

Για να γίνεις καλύτερος επενδυτής (ειδικά για αγορά μετοχών χρηματιστηρίου) κάποια προετοιμασία μπορεί να βοηθήσει πολύ. Πριν ξεκινήσεις τις συναλλαγές, είναι καλό να μάθεις έξυπνες πρακτικές, στρατηγικές και συμβουλές. Σίγουρα υπάρχουν πολλές εκπαιδευτικές πηγές όπως βιβλία, περιοδικά, τηλεοπτικές εκπομπές, podcast και ιστότοποι. Πολλά ισχυρίζονται ότι έχουν τις καλύτερες εσωτερικές πληροφορίες για να γίνεις επιτυχημένος επενδυτής.

Ποιους πόρους πρέπει να εμπιστεύεσαι όμως;

Αυτό είναι πολύ κομβικό για σένα σαν επενδυτή καθώς οι σωστές συμβουλές μπορούν πραγματικά να σε κάνουν επιτυχημένο. Ιδανικά πρέπει να βρεις μία πλατφόρμα που να παρέχει αξιόπιστες, εφαρμόσιμες συμβουλές που πραγματικά μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Επίσης αν είσαι αρχάριος είναι σημαντικό να εξοικειωθείς με την αγορά, τους όρους και έξυπνες τακτικές.

Μπορείς Να Βελτιωθείς Σαν Επενδυτής Χωρίς Να Ξοδέψεις Χρήματα;

Ναι σίγουρα μπορείς να βελτιωθείς σαν επενδυτής χωρίς να ξοδέψεις χρήματα! Πρέπει να αναφέρουμε πως είναι χρήσιμο να διαβάζεις και να ενημερώνεσαι για την αγορά και τις εξελίξεις της. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιείς διάφορες πηγές για να μάθεις πως να επενδύεις. Όμως αυτά τα δύο πράγματα τις περισσότερες φορές δεν είναι αρκετά για να γίνεις καλός επενδυτής. Αυτό που πραγματικά θα σε βοηθήσει είναι να αποκτήσεις πρακτική γνώση και εμπειρία.

Αυτό σημαίνει πως πρέπει να κάνεις επενδύσεις γνωρίζοντας πως θα χάσεις το κεφάλαιο σου για να αποκτήσεις εμπειρία; Όχι απαραίτητα. Τα καλά νέα είναι πως μπορείς να αποκτήσεις πρακτική εμπειρία ανοίγοντας ένα δοκιμαστικό λογαριασμό σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ένας τέτοιος λογαριασμός θα σου δώσει εικονικά χρήματα που μπορείς να επενδύσεις. Οι επενδύσεις σου στο δοκιμαστικό λογαριασμό αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα κάθε φορά. Για παράδειγμα, αν η μετοχή που επένδυσες κάποια από τα εικονικά νομίσματα αυξήθηκε, τα εικονικά σου νομίσματα θα αυξηθούν. Αντίθετα, αν η μετοχή που επένδυσες σημείωσε κάθοδο, τότε τα εικονικά σου νομίσματα θα ακολουθήσουν αντίστοιχη πορεία.

Για να μάθεις να κάνεις επενδύσεις μετοχών χρηματιστηρίου εύκολα και γρήγορα κάνε εγγραφή στην πλατφόρμα μας.

Αγορά Μετοχών Χρηματιστηρίου Για Αρχάριους

Πάμε να δούμε κάποιες σημαντικές πτυχές επενδύσεων που πρέπει να γνωρίζεις σαν αρχάριος επενδυτής.

Πώς Μπορείς Να Επιλέξεις Την Πρώτη Σου Μετοχή;

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις είναι ο δείκτης ‘Τιμή-Προς-Κέρδος.

Τι ακριβώς είναι αυτός ο δείκτης και σε τι μας βοηθά;

O συγκεκριμένος δείκτης μετρά την τρέχουσα τιμή της μετοχής της σε σχέση με τα κέρδη ανά μετοχή. Η αναλογία τιμής προς κέρδη είναι επίσης γνωστή μερικές φορές ως ‘πολλαπλάσια κέρδη’. Ουσιαστικά αυτός ο δείκτης χρησιμοποιείται από επενδυτές και αναλυτές για να συγκρίνουν μία μετοχή με μία άλλη. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη σύγκριση μιας εταιρείας με το παρελθόν και συγκεκριμένα το ιστορικό της μετοχής. Έτσι αυτό μας δείχνει αν μία μετοχή παρουσιάζει μία ανοδική ή καθοδική πορεία.

Γενικότερα, όταν ξεκινάς σαν επενδυτής είναι προτιμότερο να διαλέξεις μετοχές με χαμηλό δείκτη.

Αυτό δείχνει ότι μια τέτοια εταιρεία έχει πολλά μετρητά στον ισολογισμό της. Έτσι είναι ανώτερη από αυτή που βαρύνεται με χρέη.

Αυτός είναι ένας βασικός κανόνας που σε καλύπτει αρχικά και μπορείς να ακολουθήσεις για να ξεκινήσεις σαν επενδυτής.

Πρέπει να πούμε πως οι συστάσεις των αναλυτών δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη απόλυτα. Ακόμα και οι πιο έμπειροι επενδυτές μπορούν να πέσουν έξω.

Μπορείς Να Επενδύσεις Μόνος Σου Σε Αγορά Μετοχών Χρηματιστηρίου;

Ναι βέβαια μπορείς να ξεκινήσεις μόνος σου.

Αυτή είναι μία πιθανή επιλογή, μπορείς να ξεκινήσεις χωρίς τη βοήθεια κάποιου που έχει εμπειρία. Σε αυτήν την περίπτωση όμως είναι πιθανό να δυσκολευτείς στην αρχή χωρίς να έχεις κάποιον να σε καθοδηγεί. Έτσι τελικά μπορεί να καταλήξεις στο συμπέρασμα πως δε μπορείς να συνεχίσεις με τις επενδύσεις σου.

Στην άλλη περίπτωση μπορείς να βρεις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Αυτές σου επιτρέπουν να φτιάξεις το λογαριασμό σου και σου παρέχουν βοήθεια. Έτσι θα εξοικειωθείς με τον χώρο των επενδύσεων γρηγορότερα και χωρίς τόσο πολύ κόπο. Στην επόμενη παράγραφο εξηγούμε περισσότερα για το πως να ανοίξεις τον ηλεκτρονικό σου λογαριασμό.

Πώς Να Ανοίξεις Λογαριασμό Σε Μία Ηλεκτρονική Πλατφόρμα

Αρχικά πρέπει να βρεις μία αξιόπιστη πλατφόρμα που προσφέρει καλή εξυπηρέτηση πελατών.

Αφού βρεις την πλατφόρμα, μπορείς να κάνεις εγγραφή σε λίγα λεπτά. Θα σου ζητηθεί να δώσεις το όνομα σου και email διεύθυνση μεταξύ άλλων στοιχείων. Στην συνέχεια θα μπορείς να τροφοδοτήσεις το λογαριασμό σου μέσω της τραπεζικής σου κάρτας. Έτσι θα μπορείς να διαλέξεις τη μετοχή που σε ενδιαφέρει και να επενδύσεις κάποιο από το κεφάλαιο σου. Η πλατφόρμα της ΤΙΟmarkets προσφέρει εξαιρετική εξυπηρέτηση πελατών και έτσι μπορείς να ρωτήσεις κάτι που σε απασχολεί. Θα ξέρεις πως σε κάθε περίπτωση έχεις κάποιον που μπορείς να μιλήσεις, πολύ σημαντικό όταν ξεκινάς σαν επενδυτής.

Πώς Δουλεύουν Οι Μακροχρόνιες Επενδύσεις;

Μια μακροπρόθεσμη επένδυση είναι ένας λογαριασμός στην πλευρά του ενεργητικού του ισολογισμού μιας εταιρείας. Αυτό αντιπροσωπεύει τις επενδύσεις της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών.

Ο λογαριασμός μακροπρόθεσμων επενδύσεων διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τον λογαριασμό βραχυπρόθεσμων επενδύσεων. Οι βραχυπρόθεσμες επενδύσεις πιθανότατα θα πωληθούν. Ενώ οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις δεν θα πωληθούν για χρόνια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να μην πωληθούν ποτέ.

Το να είσαι μακροπρόθεσμος επενδυτής σημαίνει ότι είσαι πρόθυμος να αποδεχτείς ένα συγκεκριμένο ποσό κινδύνου. Επιδιώκεις δυνητικά υψηλότερες ανταμοιβές και ότι μπορείς να αντέχεις οικονομικά να είσαι υπομονετικός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Υποδηλώνει ότι έχεις αρκετό κεφάλαιο διαθέσιμο για να αντέξεις οικονομικά να δεσμεύεις ένα καθορισμένο ποσό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εάν μια οικονομική οντότητα σκοπεύει να διατηρήσει μια επένδυση έως ότου λήξει και η εταιρεία μπορεί να αποδείξει την ικανότητα να το πράξει, η επένδυση σημειώνεται ότι ‘κρατείται μέχρι τη λήξη’. Η επένδυση καταχωρείται στο κόστος, αν και τυχόν ασφάλιστρα ή εκπτώσεις αποσβένονται κατά τη διάρκεια ζωής της επένδυσης.

Μια κλασική επένδυση που κρατήθηκε μέχρι τη λήξη ήταν η αγορά του PayPal από το eBay το 2002. Το PayPal είχε αυξήσει σημαντικά την υποδομή και τη βάση χρηστών του. Στην συνέχεια έκλεισε μία πενταετή συμφωνία για τη συνέχιση της επεξεργασίας πληρωμών για eBay. Αυτή η επένδυση βοήθησε το PayPal να αναπτυχθεί. Ταυτόχρονα επέτρεψε στο eBay το πλεονέκτημα της κατοχής μιας παγκόσμιας κλάσης λύσης επεξεργασίας πληρωμών για σχεδόν δύο δεκαετίες.

Συχνές Ερωτήσεις

Πάμε να δούμε κάποιες συχνές ερωτήσεις σχετικά με την αγορά μετοχών χρηματιστηρίου. Αυτό θα σε βοηθήσει να καταλάβεις περισσότερα για το θέμα.

Πώς Κάνεις Αγορά Μετοχών Χρηματιστηρίου ηλεκτρονικά;

Όπως έχουμε αναφέρει παραπάνω είναι σχετικά εύκολο να κάνεις αγορά μετοχών χρηματιστηρίου ηλεκτρονικά. Το πρώτο βήμα είναι να φτιάξεις το δικό σου λογαριασμό παρέχοντας κάποια προσωπικά στοιχεία. Τέτοια στοιχεία συνήθως είναι το πλήρες όνομα σου και η χώρα που μένεις. Το να τροφοδοτήσεις το λογαριασμό σου με χρήματα είναι επίσης σχετικά εύκολο. Πολλές ηλεκτρονικές πλατφόρμες σου δίνουν διαφορετικές επιλογές όπως κρυπτονομίσματα, μεταφορά τραπέζης και έξυπνες εφαρμογές όπως Skrill και Neteller.

Μπορείς Να Χρησιμοποιήσεις Επενδυτικά Σήματα;

Ναι μπορείς να χρησιμοποιήσεις επενδυτικά σήματα ειδικά αν είσαι αρχάριος. Ουσιαστικά, αυτά τα σήματα το κάνουν εύκολο για σένα να κάνεις επενδύσεις στο χρηματιστήριο καθώς σου δίνουν καθοδήγηση. Αυτή η καθοδήγηση έρχεται από έμπειρους αναλυτές που μπορούν να διακρίνουν ευκαιρίες στην αγορά που μπορείς να εφαρμόσεις. Όμως είναι καλό να χρησιμοποιείς και τη δική σου κρίση πριν κάνεις επενδύσεις για να πετύχεις καλύτερα αποτελέσματα.

Για να μάθεις να κάνεις επενδύσεις μετοχών χρηματιστηρίου με επενδυτικά σήματα κάνε εγγραφή στην πλατφόρμα μας.

Αποποίηση ευθυνών κινδύνου: Τα CFD είναι πολύπλοκα μέσα και σχετίζονται από υψηλό κίνδυνο γρήγορης απώλειας χρημάτων εξαιτίας μόχλευσης. Θα πρέπει να σκεφτείτε καλά αν καταλαβαίνετε απόλυτα πώς δουλεύουν τα CFD και αν έχετε την οικονομική δυνατότητα να αναλάβετε τον υψηλό κίνδυνο που μπορεί να σας οδηγήσει να χάσετε τα χρήματα σας. Ποτέ μην κάνετε καταθέσεις τέτοιου μεγέθους που θα σας φέρει σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Απώλειες χρημάτων ενός επαγγελματία πελάτη μπορεί να υπερβούν την κατάθεση του. Ανατρέξτε στην πολιτική προειδοποίησης κινδύνου και αναζητήστε ανεξάρτητη και αμερόληπτη συμβουλή από επαγγελματία εάν δεν την καταλαβαίνετε πλήρως. Αυτές οι πληροφορίες δεν κατευθύνονται ούτε προορίζονται προς ή την χρήση από κατοίκους ορισμένων χωρών/δικαιοδοσιών συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των ΗΠΑ & αμπέραζ; OFAC. Η Εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής της προαναφερθείσας λίστας χωρών με δική της διακριτική ευχέρεια.

image-959fe1934afa64985bb67e820d8fc8930405af25-800x800-png
Chris Andreou

Experienced independent trader

24/7 Live Chat

Trade responsibly: CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing all your invested capital due to leverage.